U trendu

London: Ruska ambasada traži otvorenu istragu o trovanjima

LONDON – Ruska ambasada u Londonu uputila je diplomatsku notu Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije, u kojoj traži da se sprovede otvorena istraga u vezi sa prošlogodišnjim incidentima u Solsberiju i Ejmsberiju, gde su četiri osobe, među kojima i bivši dvostruki agent Sergej Skripalj, otrovane nervnim agensom novičokom, rekao je novinarima portparol ambasade.

„U dokumentu se skreće pažnja britanske strane na intervju „Gardijana“ iz 16. februara sa roditeljima britanske državljanke Daun Stardžes, koja je preminula u julu prošle godine nakon što je izložena nervnom agensu. U intervjuu, oni optužuju aktuelnu vladu za vršenje netransparentne istrage u tom slučaju“, rekao je portparol dodajući da je diplomatska nota poslata u ponedeljak.

Prema njegovim rečima, u noti je naglašeno da se istraga o incidentu u Solsberiju, u kojem su otrovani bivši dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija, sprovodi pod istim „netransparentnim scenarijom“, odnosno da, kako je rekao, britanska strana za sada nije dala nikakav zvaničan izveštaj o istražnim merama koje su preduzete u okviru Skripaljevog slučaja.

„Ruska strana, kao i roditelji Stardžes, poziva zvaničan London da prekine da krije činjenice i učini tok istrage javnim“, poručio je portparol ambasade, a preneo TAS S.

On je dodao da će ruska ambasada nastaviti da traži od britanske vlade da pruži potpune zvanične informacije o incidentima u Solsberiju i Ejmsberiju i obezbedi konsularni pristup ruskim državljanima, pogotovu što, kako je naveo, mediji izveštavaju da se zdravlje Sergeja Skripalja pogoršalo.

Majka bivšeg dvostrukog agenta Sergaja Skripalja, koji se izgubio iz očiju javnosti posle incidenta u Solsberiju, zatražila je od ruske policije da Skripalja i njegovu kćerku Juliju proglasi nestalim osobama, rekla je ranije danas Skripaljeva nećaka Viktorija.

Portparol ruske ambasade u Londonu prethodno je, komentarišući pisanje medija o narušenom zdravlju Skripalja, inače ruskog državljanina, saopštila da je ambasada izrazila zabrinutost za njegovu sudbinu.

„Nažalost britanski zvaničnici ne obaveštavaju ambasadu o zdravstvenom stanju Skripaljevih, koji su trenutno u izolaciji. Nemamo predstavu šta se dešava sa njima. Više zahteva koje smo poslali Forin ofisu, ostali su bez odgovora“, rekao je portparol, prenosi Tas s.

Britanski Sandej tajms preneo je, na osnovu podataka dobro obaveštenog izvbora, da se Skripaljevo stanje pogoršalo i da prima terapiju kod kuće.

Prošlog marta Sergej i Julija Skripalj pronađeni su u parku u Salsberiju i utvrđeno je da su otrovani nervnim agensom novičokom, za šta je Velika Britanija optužila Rusiju.

Roditelji Daun Stardžes, koja je u julu prošle godine preminula pošto je otrovana nervnim agensom novičok, rekli su za Gardijan da veruju da britanska vlada krije neke činjenice o tom incidentu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike