najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

London: Svetski lideri pokušavaju da prikupe 9 milijardi dolara za Siriju

Britanski premijer Dejvid Kameron apelovao je danas na svetske lidere okupljene na donorskoj konferenciji u Londonu da ulože više napora kako bi se prikupila finansijska pomoć za žrtve gradjanskog rata u Siriji.

Kamerun je podvukao da njegova vlada planira da uplati 1,3 milijardu funti pomoći za izbeglice u periodu do 2020. godine.

Donorska konferencija u britanskoj prestonici održava se u trenutku kada sirijski i verovatno ruski avioni inteziviraju napade u oblasti severno od Alepa.

Svetski lideri okupili su se danas u Londonu s ciljem da se prikupi devet milijardi dolara za stanovnike Sirije i izbeglice iz te zemlje.

Jednodnevni sastanak svetskih lidera, koji se održava pod jakim merama obezbedjenja, ima za cilj prikupljanje donacija za više od 4,5 miliona izbeglica iz Sirije koje se nalaze u izbegličkim kampovima u Jordanu, Libanu i Turskoj.

Američki državni sekretar Džon Keri poručio je okupljenima u Londonu da je “prosto neverovatno da se situacija u Siriji, nakon pet godina sukoba, znatno pogoršala”.

Nemačka kancelarka Angela Merkel naglasila je da Nemačka planira da izdvoji 2,3 milijarde evra za pomoć toj zemlji do 2018.

Vlada u Berlinu izdvojiće, samo u toku ove godine, 1,1 miljardu pomoći za Siriju, rekla je Merkelova.

Organizatori konferencije “Podrška Siriji” žele da se na skupu obezbedi raznovrsna pomoć, od hrane, do mogućnosti za obrazovanje i rad za Sirijce u Libanu, Turskoj i Jordanu, zemljama koje su primile milione izbeglica.

Domaćini konferencije su britanski premijer Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel, norveška premijerka Erna Sulberg, kuvajtski emir šeik Sabah Al Ahmed Al Sabah i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Na skupu učestvuje više od 70 lidera, među kojima je i srpski premijer Aleksandar Vučić.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike