U trendu

London: Uhapsen cetvrti clan teroristicke celije ID Bitlsi

LONDON – Britanac Ejn Dejvis, osumnjičen da je četvrti član terorističke ćelije Islamske države poznate kao ID „Bitlsi“, uhapšen je u Velikoj Britaniji pod optužbama za terorizam, prenose britanski mediji.

Policija je potvrdila da je 38-godišnji muškarac priveden na aerodromu Luton, i optužen za terorizam nakon što je deportovan iz Turske i danas će se pojaviti pred sudom, prenosi Rojters.

Označen kao „četvrti Bitls“, Dejvis je osumnjičen da je bio deo ćelije otmičara i ubica Islamske države koja je otela desetine stranaca u Siriji između 2012. i 2015.

Taoci su džihadiste prozvali „Bitlsi“ zbog njihovog britanskog naglaska, prenosi BBC.

Policija, koja se bavi istragama terorizma u Velikoj Britaniji, objavila je u saopštenju da je na aerodromu Luton uhapsila muškarca koji je trenutno „u policijskom pritvoru“, ne navodeći njegovo ime.

BBC je objavio kako se pretpostavlja da se ćelija „Bitlsa“ sastojala od četiri člana, koji su svi odrasli u zapadnom Londonu.

Dobrovoljno su se prijavili da se bore za Islamsku državu u Siriji gde su bili zaduženi za čuvanje zapadnih talaca.

Američke vlasti saopštile su da je ta grupa mučila i na najstrašniji način ubila 27 talaca.

Pre nego što je radikalizovan, Dejvis je bio osuđivan za krivična dela vezana za drogu, a zatvoren je 2006. zbog posedovanja vatrenog oružja.

Nakon što je prešao na islam, promenio je ime u Hamza i upoznao Mohameda Emvazija, koga su mediji prozvali DZihadi DZon, a njih dvojica su bila deo grupe koja je radikalizovala muslimane koji žive u Londonu.

Dejvis je napustio Britaniju kako bi se pridružio Islamskoj državi 2013.,a uhapšen je u blizini Istanbula 2015., da bi ga turski sud dve godine kasnije osudio za učestvovanje u terorističkoj organizaciji, što je on na suđenju negirao i tamo je proveo šest godina u zatvoru.

Vođa ćelije Mohamed Emvazi, poznat kao DŽihadi DŽon, ubijen je u Siriji u napadu dronom 2015,a druga dva člana osuđena su u SAD-u nakon što su ih uhpasile kurdske snage u Siriji 2018, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.