U trendu

Lopovi ukrali Nobelovu nagradu Satijartiju

Lopovi su danas provalili u dom indijskog dobitnika nobelove nagrade za mir 2014, Kailaša Satiartija u Nju Delhiju i ukrali repliku njegove nagrade, saopštila je policija.

Policijski zvaničnik Romil Banja izjavio je za Rojters da je replika ukradena iz doma aktiviste za dečija prava u južnom Dellhiju u jutarnjoj pljački, prenosi Rojters.

Osim replike ukradeni su i drugi pokloni i priznanja, izjavio je Rakeš Senger, direktor pokreta Bačpan Bačao Andolan (Spasimo detinjstvo) koji je osnovao Satijarti.

Satijarti je, inače, u vreme provale bio na putu, pa nije bio dostupan za komentare.

Njegova Nobelova nagrada bila je u palati indijskog predsednika Pranaba Mukerdžija, nakon što je Satijarti odlučio da je pokloni naciji 2015.

Satijarti (63) je odustao od karijere inženjera elektronike 1980, kako bi započeo borbu protiv zapošljavanja dece. Od tada je vodio bezbroj mirovnih protesta i demonstracija kako bi privukao pažnju na stradanja dece eksploatisane za finansijsku dobrobit.

Slično se dogodilo i s Nobelovo nagradom koju je svojevremeno dobio čuveni indijski pesnik Rabindranat Tagore, koji je to priznanje dobio 1913, a i nagrada i sertifikat ukradeni su 2004. iz institucije koju je sam osnovao, Visva Barati Univerzitet u Zapadnom Bengalu, i oni nikad nisu pronađeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.