najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Lovci na naciste dobili odlikovanje Nemačke

Lovci na naciste Beate i Serž Klarsfeld odlikovani su danas Ordenom za zasluge koji im je uručio nemački ambasador u Francuskoj, pohvalivši njihove napore kao “izvanredne” i kao “simbol politike pomirenje Nemačke”.

Francusko-nemački par je dekretom nemačkog predsednika Joakima Gauka dobio taj prestižan orden, uručen na svečanosti u rezidenciji ambasadora u Parizu, zbog lova na nacističke zločince i zbog borbe protiv antisemitizma.

Suzan Vazum Rajner – Beate, 76, strasna je aktivistkinja kao ćerka bivšeg vojnika Vermahta, a postala je poznata 1968. godine kada je javno ošamarila kancelara Kurta Georga Kicingera jer se nije odrekao svoje nacističke prošlosti.

Ona i njen muž Serž, 79, su “pažljivi autori efikasnih optužnih predmeta”. Državljanin Francuske, rođen u Rumuniji, on je pobegao Gestapou 1943. godine, ali je njegov otac deportovan u Aušvic-Birkenau.

Suzan Vazum Rajner je danas rekla o svojoj borbi: “Celog života sam imala političke i moralne volje da sprečim da zločini nacista padnu u zaborav i da se širom sveta borim protiv antisemitizma”.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike