U trendu

Lukasenko nudi EU okoncanje krize u zamenu za priznanje

TALIN – Ministarka inostranih poslova Estonije Eva-Marija Limets tvrdi da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko obećao Evropskoj uniji da će okončati migracionu krizu u zamenu za priznavanje njegovog mandata i ukidanje sankcija.

„On želi da se sankcije ukinu i da mu se prizna mandat na čelu države“, preneo je izjavu ministarke portal ERR, navodi TAS S.

Istog dana portparol nemačke vlade Štefen Zajbert poručio je da Nemačka nije priznala Lukašenka kao legitimnog beloruskog predsednika, ali da smatra da su razgovori sa njim neophodni kako bi se obezbedila humanitarna pomoć izbeglicama.

Lukašenko je posle telefonskog razgovora 15. novembra sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel izneo predlog za rešavanje situacije na belorusko-poljskoj granici.

Migrantska kriza na beloruskim granicama sa članicama Evropske unije eskalirala je 8. novembra kada je nekoliko hiljada ljudi prišlo poljskoj granici sa beloruske strane i pokušalo da pređe u Poljsku.

Zemlje EU okrivile su Minsk za hibridni rat i pozvale na dodatne sankcije Belorusiji, a Lukašenko je poručio da je odgovornost za novonastalu situaciju sa migrantima na zapadnim zemljama, čija je politika, kako je rekao, naterala ljude da beže od rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar