U trendu

Mađarska policija blokirala prolaz preko pruge na granici sa Srbijom

Mađarska policija preprečila se danas popodne preko železničke pruge na mađarsko-srpskoj granici, što je bio glavni put kojim su migranti prelazili granicu od kada je zatvorena bodljikavom žicom, javljaju novinari agencije Frans pres.

Petnaestak policajaca u plavim uniformama postavilo se na šine kod mesta Reske, kuda su dnevno hiljade migranata prelazile iz Srbije u Mađarsku, te ih sada sprečavaju da idu dalje.

Kad su to videli, mnogi migranti koji su tu stigli briznuli su u plač, prenose novinari s lica mesta. Drugi policajci su preko pruge postavljali kolutove bodljikave žice sa sečivima, naveli su isti izvori.

Skoro svi migranti koji su ulazili u Mađarsku od kada je postavljena bodljikava žica duž 175 kilometara granice sa Srbijom, prolazili su kroz prolaz preko pruge kod mesta Reske, širok oko 40 metara.

Sutra u Mađarskoj stupaju na snagu novi propisi, prema kojima će granica sa Srbijom biti potupno zatvorena za migrante koji će moći da prelaze samo preko zvaničnih prelaza. Ljudi koji nameravaju da traže azil u Mađarskoj ili u nekoj drugoj evropskoj zemlji od sutra moraju da koriste regularan prelaz koji je pod nadzorom policije.

Svako ko pokuša da ilegalno pređe ogradu može biti krivično gonjen i zatvoren, ili deportovan nazad, u Srbiju.

Mađarska policija je danas pokazala prepreku koju namerava da postavi na pruzi koja je do sada migrantima bila jedini prolaz do Mađarske. To je teretni železnički vagon s kontejnerom, čitav prekriven bodljikavom žicom sa sečivima.

Očekuje se da će taj vagon biti postavljen na prugu u noćas u ponoć i da će potpuno zatvoriti poslednji preostali prolaz, s kojeg će ga sklanjati kada naiđe voz.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.