U trendu

Mađarska vraća migrante koji su već ušli u zemlju

U Mađarskoj je danas usvojen zakon koji policiji dozvoljava da vraća natrag ilegalne migrante koje otkrije unutar zone od osam kilometara od južne mađarske granice prema Srbiji.

Rojters prenosi da je ovaj potez izazvao kritike UN Visokog komesarijata za izbeglice (UNHCR).

Agencija navodi da je ograda od bodljikave žice, koju je Mađarska podigla duž južne granice sa Srbijom i Hrvatskom, pomoglo da se značajno smanji priliv migranata u odnosu na stotine hiljada koje su prošle godine išle preko Balkana ka severnoj Evropi, posebno Nemačkoj.

Navodi se da, i pored toga, migranti u manjem broju i dalje dolaze na mađarsku granicu sa Srbijom. Mađarske vlasti su uspostavile dve tranzitne zone u kojima migranti mogu da podnesu zahtev za azil.

„Cilj je… da se omogući (vlastima) da vrate nazad kroz kapiju granične ograde državljani trećih zemalja koji su u Mađarskoj nelegalno i koji su uhapšeni unutar osam kilometara od granice“, navedeno je u obrazloženju novog zakona.

Rojters navodi da srpske vlasti nisu trenutno bile dostupne za komentar o ovom zakonu. Mađarska je, prema zvaničnim vladinim podacima, ove godine imala 19.140 zahteva za azil, a više od 14.000 migranata je južnu granicu prešlo nelegalno, a nedavno je ta zemlja ograničila broj ljudi koju mogu da uđu u tranzitnu na zonu na najviše 30 dnevno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar