U trendu

Mađarska zatvorila granicu sa Hrvatskom

Mađarska je od ponoći zatvorila „zelenu“ granicu sa Hrvatskom kod Botova, ali sedam zvaničnih graničnih prelaza nastavlja da radi uz pooštrenu kontrolu.

Hrvatska je najavila da će na zatvaranje granice odgovoriti Planom C, koji podrazumeva okretanje koridora ka granici sa Slovenijom koja će pojačati granične kontrole i uspostaviti ulazne punktove za izbeglice kako bi kontrolisala njihov priliv.

Agencija Hina prenosi da je Mađarska noćas propustila voz sa oko 1.500 izbeglica koji je stigao na granicu malo posle ponoći, posle čega je zatvorila granicu. U poslednjem vozu bio je veliki broj ljudi s malom decom od kojih su mnoga vidljivo iscrpljena i bolesna, izveštava Hina.

„Mađarska vlada preduzela je korake da zaštiti unutrašnje evropske slobode i bezbednost građana Mađarske i Evrope“, rekao je portparol mađarske vlade Zoltan Kovač po zatvaranju granica.

Prema najavama mađarskog šefa diplomatije Petera Sijarta, migranti će zahtev za azil moći da podnesu u dve tranzitne zone koje će se uspostaviti na granici sa Hrvatskom.

Od 18. septembra preko prelaza kod Botova u Mađarsku je iz Hrvatske ušlo oko 140.000 izbeglica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.