U trendu

Madjarska ocenila kao 'apsurdan i netačan' izveštaj Evropske komisije o vladavini prava

Izveštaj Evropske komisije o vladavini prava, objavljen danas, „apsurdan je i netačan“, i „ne može da bude osnova dublje rasprave u Evropskoj uniji“ (EU), ocenila je madjarska ministarka pravosudja Judit Varga.

„Koncept i metodologija (izveštaja) su nesavršeni, izvori su neuravnotežni, a sadržaj neosnovan“, navela je ministarka na Fejsbuku reagujući na danas objavljen izveštaj Evropske komisije koja kritikuje Madjarsku zbog ugrožavanje nezavisnosti pravosudja.

O toj osetljivoj temi će se raspravljati na predstojećem samitu EU u četvrtak i petak, a Madjarska je zapretila da će blokirati plan oporavka EU zbog toga što je najavljene subvencije povezuju s vladavinom prava u članicama Unije.

U izveštaju Evropske komisije se pominje „duboka zabrinutost“ za nezavisnosti pravosudja u Madjarskoj, ali i u Poljskoj, kao i problemi u toj oblasti u Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj i Slovačkoj.
Varga je rekla da je „neprihvatljivo“ da izveštaj Evropske komisije sastavljaju organizacije iz medjunarodne mreže koja je „angažovana u koordinisanoj kampanji protiv Madjarske“, odnosno 11 organizacija civilnog društva koje finansijski podržava „Oupen sosajeti“ Džordža Sorosa.

Vlada premijera Viktora Orbana redovno optužuje tog američkog milijardera madjarsko-jevrejskog porekla da manipuliše evropskim institucijama da bi izazvao promenu vlasti u Budimpešti.

Orbanova vlada redovno kritikuje i odbacuje izveštaje EU, SAD, Saveta Evrope, UN ili OEBS-a u kojima joj se nešto zamera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.