U trendu

Madjarska: Orban pozvao na mobilizaciju za svoj referendum protiv izbeglica

Premijer Madjarske Viktor Orban je danas pozvao birače na mobilizaciju uoči sutrašnjeg referenduma koji je organizovao protiv plana EU za obaveznu raspodelu izbeglica u zemljama-članicama, dok nedavne ankete ukazuju na rizik od nedovoljnog učešća gradjana na referendumu.

Madjari su „dužni“ da pomognu Vladi da se bori protiv odluke „elite u Briselu“, napisao je Orban u članku objavljenom u subotu.

„Nekontrolisana masovna migracija znači stvarnu opasnost. Ona ugrožava miran evropski način života i bezbednost“, naglasio je premijer.

„Sa referenduma možemo da pošaljemo poruku svim Evropljanima: reći im da to zavisi od nas, Evropljana, da li će EU ostati razumna i udružena, ili ćemo je pustiti da se raspane“,  napisao je Orban.

Mada je odgovor „Ne!“ evropskom planu gotovo siguran, referendum može postati neprijatan za Viktora Orbana koji je u potrazi za plebiscitarnom podrškom svom protivljenju izbeglicama, ako odziv gradjana bide ispod potrebnog praga od 50 odsto upisanih birača.

Po anketi koju je danas objavio Institut „Publikus“, samo 46 odsto upisanih birača kaže da će glasati, dok je to prošlog meseca reklo 54 odsto.

Opozicija i udruženja branilaca ljudskih prava organizovali su demonstracije pred referendum. „Ovaj referendum je poziv na strah i mržnju“, rekao je AFP ekonomista Tamas Bauer na jednom od tih malih skupova u petak.

Madjarska vlada koja nije prihvatila izbeglice na svom tlu, pokrenula je veliku medijsku ofanzivu da mobiliše biračko telo od 8,3 miliona da se usprotivi planu EU za raspodelu izbeglica iz rata u Siriji.

Taj plan je EU donela septembra 2015. godine da bi pomogla Grčkoj i Italiji koje su bile prepuštene same sebi u krizi bez presedana s prilivom azilanata na njihove obale – samo 2015. godine tamo je stiglo više od milion migranata.

Te godine 400.000 tražilaca azila je stiglo do zapada Evrope u tranzitu kroz Madjarsku, većinom pre postavljanja ograde od bodljikave žice ograde duž granice izmedju Srbije i Hrvatske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.