U trendu

Mađarska: Do proleća četiri vojne baze na granici sa Srbijom

Mađarska vojska je saopštila da je završena izgradnja pogranične baze u Kelebiji na granici sa Srbijom, kao i da očekuje da će do proleća biti završena i izgradnja baza u Bačalmašu, Madarašu i Hercegsantou.

U svim tim bazama će biti po 150 mesta za vojnike, a njihova izgradnja je započela jesenas, prenosi „Vojvodina danas“. Navodi se da će se, ako bude potrebno, izgraditi i viši nivo kontejnera, što bi automatski značilo dupliranje broja vojnika na 1.200 ljudi.

Načelnik generalštaba mađarske vojske Tibor Benke je naglasio da će vojnici svoje pogranične zadatke obavljati „sve dok ne prestane migracioni pritisak na Mađarsku“, ali se nada da će nakon izgradnje druge linije ograde biti potrebno manje vojnika i da će time ostati više vremena za obuku i pripremu vojnika.

Istakao je da se sve veća pažnja usmerava na granicu sa Srbijom, gde su vojnici na 170 kilometara izgradili pograničnu ogradu. Na granici sa Hrvatskom je postavljena ograda u dužini od 136 kilometara.

Navodi se da su kontejneri za smeštaj vojnika pravljeni za po četiri osobe i da su opremljeni grejanjem na struju i klima uređajima. U bazi postoji trpezarija i poseban blok za zdravstvenu negu. Postoji i sala za razonodu sa jednim stolom za stoni tenis, za bilijar i sa tablom za pikado. Postoji i postorija opremljena veš mašinom i mašinom za sušenje veša. Obezbeđen je bežični internet, a postoji i mobilna prodavnica.

Baza se sastoji od 90 kontejnera u koje su uključena i skladišta i kancelarije. Navodi se da su do sada mađarski vojnici iz baze u Mejkutu putovali 20 kilometara do granice.

Načelnik generalštaba Benke je dodao da je tokom protekle godinu i po više od 15.000 vojnika služilo na granici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar