U trendu

Maduro optužio Kolumbiju za napad, vlada demantovala

BOGOTA – Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je kolumbijskog predsednika Huana Manuela Santosa i tamošnje desničare za pokušaj atentata koji se dogodio dok je držao govor u Karakasu, što u Bogoti demantuju.

„Sve ukazuje na to da desničari, venecuelanski ultradesničari, zajedno sa kolumbijskim ultradesničarima, kao i Huan Manuel Santos stoje iza ovog pokušaja ubistva“, rekao je Maduro, prenosi TAS S.

Maduro je poručio da ima potpuno poverenje u svoju državu i njene oružane snage.

„Bog me štiti, zato sam živ i ja pobeđujem“, rekao je Maduro.

On je istakao da pojedini počinioci napada žive i u SAD.

Odgovornost za napad preuzela je grupa „Nacionalni pokret vojnika u majicama“.

Vlada Kolumbije demantovala je njegove navode, nazvavši Madurove izjave „besmislicama“.

„U ime vlade Kolumbije, Ministarstvo spoljnih poslova odbacuje optužbe protiv predsednika Kolumbije Huana Manuela santosa koje je izneo venecuelanski predsednik Nikolas Maduro. Optužbe da lider Kolumbije snosi odgovornost za navodni napad na predsednika Venecuele su neosnovane i apsurdne“, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Kolumbije.

Ministarstvo je istaklo da je za Madura postala uobičajena praksa da optuži Kolumbiju u svakoj situaciji, prenosi TAS S.

„Zahtevamo poštovanje prema predsedniku Huan Manuelu Santosu, za vladu i narod Kolumbije“, poručeno je iz kolumbijskog Ministarstva.

Prema navodima iz Venecuele napadači su izvršili pokušaj atentata na Madura dronovima naoružanim eksplozivom, dok je držao govor pred nekoliko stotina vojnika, saopštila je vlada Venecuele.

Ministar informisanja Horhe Rodrigez rekao je da je Maduro na bezbednom i da nije povređen, ali da je sedam osoba povređeno u napadu, prenosi AP.

„Tačno u 17:41 časova nekoliko eksplozija se čulo. Istraga je jasno pokazala da su (eksplozije) došle iz uređaja koji su ličili na dronove i bili su naoružani“, rekao je Rodrigez u svom obraćanju.

Prenos Madurovog govora iznenadno je prekinut na državnoj televiziji kada se napad dogodio, prenosi AP.

Neposredno uoči prekida prenosa, kamere su zabeležile vojnike kako izlaze iz vrste i počinju da trče.

Prema rečima Madura, nekoliko počinilaca napada je uhapšeno.

Vlada Venecuele saopštila je da je povređeno sedam policajaca.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike