U trendu

Maduro optužio lidere opozicije za napad dronom

KARAKAS – Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je dvojicu opozicionih poslanika za veze sa navodnim pokušajem atentata dronovima na njega.

Maduro je u sinoćnjem obraćanju, koje je prenosila nacionalna televizija, rekao da izjave nekih od šestorice osumnjičenih koji su već uhapšeni ukazuju na Hulija Borhesa, opozicionog lidera koji živi u egzilu u Kolumbiji.

Predsedavajući venecuelanske Ustavotvrone skupštine je rekao da će danas predložiti poslanicima da se tim poslanicima oduzme imunitet od sudskog gonjenja.

„U nekoliko izjava pominje se Hulio Borhes. Istraga ukazuje na njega“, rekao je Maduro koji, kako prenosi AP, nije izneo detalje o Borhesovoj navodnoj ulozi.

Borhes se dosad nije oglasio povodom Madurovih optužbi.

Maduro je imenovao i opozicionog poslanika Huana Rekvensena kog su, prema video snimcima objavljenim da društvenim mrežama, uhapsili pripadnici policije.

Kritičari Madurove vlade su odmah po napadu izneli strahovanja da će venecuelanski predsednik iskoristiti taj incident kao izgovor za hapšenje opozicionih političara u nastojanju da ublaži sve veće nezadovoljstvo zbog loše ekonomske situacije u zemlji.

Dva drona opremljena eksplozivom su u subotu uveče detonirana blizu Madura dok je govorio na vojnoj proslavi povodom obeležavanja 81 godina od osnivanja Bolivarske nacionalne garde.

Vlasti Venecuele uhapsile su šest osoba osumnjičenih za upotrebu dronova sa po kilogram eksploziva u pokušaju atentata na Madura.

Ministar unutrašnjih poslova Luis Reverol je tada izjavio da je reč o terorističkom napadu i da će uskoro uslediti nova hapšenja.

Reverol je rekao da je eksploziv u svakom dronu mogao da pogodi oblast udaljenu i 50 metara, prenosi AP.

Bezbednosni stručnjaci neutralisali su jedan dron koji je leteo prema bini dok se Maduro obraćao na vojnoj paradi, dok je drugi dron udario u obližnju zgradu i eksplodirao.

Tokom incidenta povređeno je sedam pripadnika Nacionalne garde od kojih tri teže.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike