Maduro optužio opozicione lidere za napad dronom

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je dva opoziciona poslanika da su imali ulogu u napadu dronom koji su zvaničnici nazvali pokušajem atentata na Madura.

Predsedavajući provladine Ustavotvorne skupštine Diosdado Kaveljo rekao je da će danas predložiti da se tim poslanicima oduzme imunitet od sudskog gonjenja.

Tokom sinoćnjeg obraćanja, Maduro je rekao da izjave nekih od šestorice osumnjičenih uhapšenih za napad ukazuju na ključne finansijere i druge, uključujući tu i Hulija Borhesa, jednog od glavnih opozicionih lidera koji je poslanik ali živi u Kolumbiji, u egzilu.

„U nekoliko izjava je naveden Hulio Borhes. Istraga ukazuje na njega“, rekao je Maduro, ali ne precizirajući Borhesovu navodnu ulogu.

Borhes nije davao izjave.

Predsednik je takodje imenovao opozicionog poslanika Huana Rekesensa, kog su, sudeći prema snimcima na društvenim mrežama, uhapsili pripadnici policije.

Kritičari Madurove vlade su odmah posle napada naveli da se plaše da će predsednik iskoristiti incident kao izgovor da hapsi opozicione političare da bi ublažio nezadovoljstvo zbog loše ekonomske situacije.

Dva drona opremljena eksplozivom su u subotu uveče detonirana blizu Madura dok je govorio na vojnoj proslavi. Uhapšeno je šest ljudi kojima prete optužnice za izdaju, pokušaj ubistva i terorizam.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike