U trendu

Maduro postavio generale za nove ministre

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro postavio je nekoliko generala za ministre u okviru rekonstrukcije vlade, kako bi najviši zvaničnici njegove stranke mogli da se kandiduju za mesta u posebnoj skupštini koja će raditi na novom ustavu.

Maduro je osnovao i novu agenciju zaduženu za prestonicu koju će voditi general Antonio Benavides, koji je bio na čelu Nacionalne garde, optuživane za zloupotrebe tokom antivladinih protesta u kojima je naimanje 70 ljudi stradalo.

Sadašnji ambasador Venecuele u Organizaciji američkih država Samuel Monkada biće novi šef diplomatije, a dosadašnja ministarka spoljnih poslova Delsi Rodriges, Madurova bliska saradnica, kandidovaće se na izborima sledećeg meseca.

Šef kabineta predsednika biće general Karlos Osorio, generalni inspektor oružanih snaga.

Za ministra saobraćaja imenovan je general Huan Garsija Tuson, koji je do sada bio komandant vojske.

Generali će na novim funkcijama zameniti zvaničnike koji će učestvovati u izborima za članove posebne skupštine čiji će zadatak biti promena ustava.

Opozicija će bojkotovati izbore, jer tvrdi da su izborne procedure na strani vlade.

Dok je Maduro saopštavao izmene u vladi, više stotina njegovih protivnika okupilo se na ulicama Karakasa da oda počast najnovijoj žrtvi protesta – 17-godišnjem Fabijanu Urbini, koga su snage bezbednosti ubile tokom sukoba u utorak.

Pokušaj zemalja američkih kontinenata da pomognu u rešavanju političke krize u Venecueli nije uspeo pošto na sastanku Organizacije američkih država (OAD) nisu mogli da se dogovore o zajedničkoj rezoluciji kojom bi osudili vlasti u Venecueli niti o predlogu da se napravi tim za posredovanje.  
SAD su se na sastanku Organizacije američkih država u sredu u Kankunu snažno zalagale za ideju formiranja „grupe prijatelja“, slične onoj koja je posredovala u gradjanskim ratovima u centralnoameričkim zemljama 1980-ih godina.

Nije uspeo ni pokušaj da se predlog o posredovanju u venecuelanskoj krizi uključi u širu rezoluciju o ljudskim pravima.

Neke zemlje su, ipak, obećale da će nastaviti napore u cilju rešavanja političke krize u Venecueli.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar