U trendu

Maduro: Venecuela neće nikad biti isključena iz Merkosura

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je večeras da njegova zemlja nikada neće biti isključena iz ekonomsko-političke organizacije Merkosur (Mercosur), uprkos odluci te organizacije iz Južne Amerike da je politički suspenduje zbog ugrožavanja demokratskog poretka.

„Venecuela neće biti isključena iz Merkosura. Nikad. Naša duša, naše srce i naši životi su Merkosur“, rekao je Maduro u izjavi za argentinski radio i dodao da su pokušaji brazilske i argentinske vlade osudjene na neuspeh.

Maduro je te dve vlade označio kao „bedne“.

Šefovi diplomatija Brazila, Argentine, Urugvaja i Paragvaja odlučili su ranije danas da politički suspenduju Venecuelu iz Merkosura zbog ugrožavanja demoktaskog poretka u toj zemlji,

„Suspenzija se primenjuje zbog delovanja vlade predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Upućuje se apel da ta zemlja odmah započne proces političke tranzicije i povrati demokratski poredak“, dodaje se u saopštenju posle sastanka održanog u Sao Paulu.

Organizacija je uslovila ukidanje suspenzije oslobadjanjem političkih zatvorenika u Venecueli, obnovom rada parlamenta, nastavkom izbornog kalendara i raspuštanjem Ustavotvorne skupštine izabrane pre nedelju dana, a koju osporava opozicija.

Venecuela je pogodjena ozbiljnom političkom krizom sa skoro svakodnevnim protestima opozicije u kojima je od 1. aprila stradalo 120 osoba.

Merkosur je politička i privredna organizacija koju čine Argentina, Brazil, Paragvaj, Urugvaj, Venecuela. Cilj organizacije je promovisanje slobodne trgovine i slobodnog protoka dobara, ljudi i kapitala.

Bolivija, Gvajana, Ekvador, Kolumbija, Peru, Surinam i Čile imaju status pridruženih članova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)