Maduro želi razgovor s Trampom

 Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da želi da se organizuje njegov sastanak s američkim predsednikom Donaldom Trampom i da želi snažne odnose sa SAD kao što ima s Rusijom.

U obraćanju poslanicima nove Ustavotvorne skupštine, Maduro je u četvrtak naložio ministru spoljnih poslova da se obrati Vašingtonu radi organizovanja telefonskog razgovora ili sastanka s Trampom, koga je ranije nazivao glupim imperijalnim magnatom i kritikovao zbog sankcija venecuelanskim zvaničnicima.

„Gospodine Donalde Tramp, evo moje ruke“, rekao je Maduro, nedugo pošto je rekao da Venecuela „nikada neće popustiti“.

Trampova administracija je Maduru i još više od 20 bivših i sadašnjih zvaničnika uvela sankcije, nazivajući Madura diktatorom i optužujući njegovu vladu za kršenje ljudskih prava i podrivanje demokratije u zemlji.

Venecuela s našla na udaru kritika medjunarodne zajednice zbog pokušaja Madura da učvrsti svoju vlast i osnivanja Ustavotvorne skupštine koja treba da izmeni ustav i koja se proglasila telom koje je nadredjeno svim drugim državnim institucijama, uključujući i Kongres, koji kontroliše opozicija.

Izbori za novu skupštinu izazvali su višemesečne proteste u kojima je stradalo najmanje 120 ljudi.

Zemlja je takodje u ekonomskoj krizi, dodatno povećanoj niskim cenama nafte.

Švajcarska banka Kredit Svis je zbog „nedavnih dešavanja i političke klime“ u zemlji u četvrtak zabranila trgovinu venecuelanskim obveznicama, koje su jedan od malobrojnih načina na koji vlada obezbedjuje novac za pomoć posrnuloj privredi. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike