Magris: Svet je danas u četvrtom svetskom ratu

Jedan od najboljih italijanskih savremenih pisaca Klaudio Magris je danas izjavio u razgovoru s novarima da on smatra da je danas u toku četvri svetski rat da svi ratuju protiv svih dok sve zemlje na neki način pogađa migrantska kriza.

Magris je kao gost izdavačke kuće“ Arhipelag“ koji je organizovao 6. Beogradski festivala evropske književnosti danas imao susret sa medijima povodom srpskog izdanja njegovog novog romana „Obustavljen postupak“ i spremno odgovarao na sva postavljena pitanja bilo da su se odnosila na njegov novi roman, na njegovo mišljenje o knjižavnosti i njenom uticaju na zbivanja u svetu ali i na politička pitanja

Što se tiče ratova pošto je tema romana „Obustavljen postupak, priča o čoveku koji je u Trstu osnovao Muzej ratovanja, Magris je objasnio da njega fascinira da su ljudi tokom prvog svetskog rata verovali da će to biit poslednji veliki rat a zatim je došao još krvaviji i tragičniji drugi svetski rat.

On trećim smatra hladni rat između komunizma i kapitalizma koji se završio pobedom kapitalizma a za ovaj čtvrti ne vidi ni rešenje niti kako i kada će se završiti.

Pisci i literatura nemaju u tom slučaju neku važnu ulogu, naglasio je Magris i dodao da veruje da bi zemlje u kojima je najaakutnije migrantsko pitanje trebalo da se potrude da obezbede svojih građanima bolje uslove života da bi ostali u svojim domovima umesto da traže svgoje mesto u nekoj od bolje organizovanih, mirnijih i bogatijih država.

Do koje mere je migraciona kriza prisustna u svim sredinama i glavni pokretač rasizma i nacionalnizma ilustrovao je pričom kako u italijanskoj severnoj pokrajini Lombardiji ima sve više onih koji traže da se dozvoli doseljavanje samo Lombardijaca a nikako Sicilijanaca iako svi žive u istoj državi.

Nakon što je detaljno ispričao šta ga je motivisalo da napiše roman „Obustavljen postupak“ Magris je kazao da se on može uvrstiti u istorijske romane jer naratorka daje istorijat nekih od najegzotičnijih oružja i drugih eksponata u tom jedinstvenom Muzeju rata koji je osnovao Tršćanin, široke kulture profesor Dijego de Henrikez (1909-1974), Autor je ispričao da se lično sreo sa Henrikezom koji je manično bio opsednut ratom ali je verovao da će prikazujući ljudima oružja i slike o stradanjima u ratu najvise doprineti miru

Magris je objasnio da ovoga puta, zbog kratkog vremena boravka u Beogradu, izvan pres konferencije, nema posebnih intervjua. Inače, on je u više navrata boravio na Balkanu posebnoi dok je prikupljao građu za svoju knjigu „Dunav“

Njegove iskrene simpatije prema bivšoj Jugoslaviji su plod bliskosti sa zemljom koja se graničila sa Italijom i Trstom gde je rođen 1939 godine Cene ga kao esejistu i kolumnistu koji već godinama piše kolumnu za italijanski dnevnik Korijere dela sera.

Magrisova proza, eseji i studije su prevođeni na brojne jezike a najvažnije nagrade koje je do sada dobio su „Strega“, „Erazmus“, nagrada „Princ od Asturije“ , austrijska Državna nagrada i nagrada „Tomazo de Lampeduza“ .

„Arhipelag“ je do sada preveo i objavio Magrisove romane “ VI cete, dakle razumeti“, „Nagađanja o jednoj sablji“, „Drugo more“ , „Dunav“ zbrika npovela “ MIkropkosmosi“ i sada “ Obustavljen postupak“

„Arhipelag“ je Magrisov ekskluzivni izdavač na srpskom jeziku, a ovaj novi roman prevela je Snežana Milinković.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike