U trendu

Majkl Lej: Teško do promene statusa kvo

BERLIN – Britanski politikolog i ekspert Nemačkog Maršalovog fonda Majkl Lej smatra da je malo verovatno da ideja o priznanju Kosova u zamenu za teritorijalne ustupke može naići na podršku među Srbima i Albancima na Kosovu, ali i u Evropskoj uniji.

Lej za Dojče vele objašnjava da bi to bilo protivno principu EU o neophodnosti da se živi zajedno u multikulturnim društvima, a zemlje članice bi posebno bile oprezne, kako kaže, s obzirom na jačanje uloga Rusije i Kine na Balkanu.

Lej smatra i da nije sasvim izvesno da bi članice koje „tradicionalno favorizuju Srbe“ bile spremne da daju saglasnost na tu ideju.

On, naime, ističe da su Španija, Grčka, Kipar, Rumunija i Slovačka, koje nisu priznale Kosovo, protiv secesije iz svojih sopstvenih potreba, a ne, primarno, kao način podrške Srbiji.

Britanski stručnjak smatra i da će cilj Kosova da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama u dogledno vreme verovatno ostati neispunjena aspiracija mada se, kako dodaje, mogu naći različite praktične forme saradnje.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike