najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Majn kampf prelazi u javno vlasništvo

Pamflet Majn kampf, u prevodu Moja borba, vođe nacističke nemačke Adolfa Hitlera u teoriji bi mogao biti ponovo objavljivan širom sveta od petka, kada ističu autorska prava, što izaziva polemiku sedam decenija nakon kraja Drugog svetskog rata. 

Prava nad knjigom koju je nacistički diktator pisao 1924. i 1925. godine dok je izdržavao zatvorsku kaznu, od 1945. su bila u vlasništvu pokrajien Bavarske, a od 1. januara će preći u javni domen. 

Ovo neće doneti velike promene u mnogim zemljama u kojima je već dostupno ovo delo odbojne propagande, u kojem se zastupa nacional-socijalistička ideologija i namera da se istrebe Jevreji.

Takvi primeri su Indija, Brazil, arapske zemlje, kao i Turska u kojoj je prodato 30.000 primeraka od 2004. godine, i neke istočnoevropske zemlje, uključujući i Srbiju. Majn kampf nije zabranjen ni u SAD, a raspoloživ je i na internetu, posebno na salafističkim sajtovima koji najčešće koriste ilegalne prevode. 

Ipak, prelazak knjige osnivača Trećeg rajha u javni domen predstavlja veoma osetljiv korak u Evropi, a posebno u Nemačkoj gde je do 1945. godine prodato 12 miliona primeraka. 

“Velika je opasnost da sa istekom autorskih prava ovo loše štivo bude još dostupnije na tržištu”, zabrinuto kaže predsednik jevrejske zajednice u Nemačkoj Jozef Šuster (Josef Schuster). Po njegovom mišljenju ovo “delo antisemitske propagande trebalo bi i dalje da bude zabranjeno”- 

U Nemačkoj i Austriji će objavljivanje celog nekomentarisanog teksta ostati zabranjeno, pod pretnjom sudskog postupka za podsticanje rasne mržnje, ali će u Nemačkoj u obrazovne svrhe biti dozvoljeno objavljivati komentarisana izdanja, u kojima istoričari daju kontekst.

Institut savremene istorije iz Minhena takvo izdanje će objaviti 8. januara, uprkos otvorenom otporu lokalnih vlasti koje su i povukle plan subvencija za to, pa će ova verzija na kojoj istraživači rade od 2009. biti prvo reizdanje Firera na raspolaganju nemačkoj publici. 

U Instutu navode da je zamisao da se “Hitlerovi napisi dekonstruišu i stave u kontekst – kako su rođene njegove teze? Koji su mu bili ciljevi? I pre svega – kako se sa današnjim znanjima možemo suprotstaviti bezbrojnim Hitelorovim tvrdnjama, lažima i izjavama o namerama”. 

Novinar Sven Feliks Kelerhof (Felix Kellerhoff), autor knjige o istoriji Majn kampfa, smatra da je odbijanje vlasti da do sada dozvole objavljivanje knjige doprinelo izgradnji mita oko tog teksta. 

Nemačka ministarka obrazovanja Johana Vanka (Johanna Wanka) smatra da bi sada bilo dobro da se komentarisana verzija instituta iz Minhena uključi u školske programe “u okviru političkog obrazovanja” dece, a tome se protivi predsednik najvećeg sindikata nemačkog nastavnog osoblja VBE Udo Bekman (Beckmann) koji smatra da bi uvrštavanje Majn kampfa u obaveznu lektiru bilo “pogrešno i potpuno preterano”. 

Tabu će pasti i u Francuskoj, pa će izdavačka kuća Fajar (Fayard) 2016. objaviti komentarisano izdanje Moje borbe, u novom prevodu.

Predsednik Predstavničkog saveta jevrejskih institucija (Crif) Rože Cukirman (Roger Cukierman) ocenio je da je to “katastrofa”, a njegov strah je da bi ovo pravo ratno oružje moglo da postane “omiljena knjiga za pred spavanje”. 

U Izraelu će i nakon isteka autorskih prava objavljivanje Majn kampfa širokoj publici ostati zabranjena, i tabu tema.

Osnivač izdavačke kuće specijalizovane za istoriju Gefen pablišing (publishing) MarejGrinfild (Murray Greenfield), čija supruga je preživela holokaust, ima čvrst stav – nikada neće objaviti tu knjigu, “čak i ako mi plate”.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike