najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Majn kampf prodat za 20.655 dolara

Lični primerak političkog manifesta nacističkog lidera Adolfa Hitlera “Majn kampf” prodat je danas za 20.655 dolara na aukciji u SAD.

Knjigu u povezu od crvene kože pronašli su američki vojnici u Minhenu na kraju Drugog svetskog rata, saopštila je aukcijska kuća Aleksander historikal oukšen (Alexander Historical Auctions) koji je organizovao prodaju. Delo je kupio jedan Amerikanac.

Hitler je zadržao taj primerak za ličnu upotrebu ili kao potencijalni poklon nekom obožavaocu, navela je aukcijska kuća i dodala da je knjiga bila procenjena na izmedju 12.000 i 15.000 dolara.

Na prvoj strani knjige nalazi se 11 potpisa američkih oficira bataljona 45. pešadijske divizije. To su bili prvi vojnici koji su ušli u oslobodjeni Minhen.

Hitler je napisao taj manifest 1924. godine, skoro 10 godine pred dolazak na vlast, dok je bio u zatvoru zbog pokušaja državnog udara. U toj knjizi, budući vodja nacista piše o ideološkim načelima svog pokreta koja su kasnije postala osnova nacizma.

Kritičko izdanje “Majn kampfa” od 8. januara prvi put se prodaje u Nemačkoj.

Reizdanje te nacističke i antisemitske knjige u izmenjenom izdanju omogućeno je pošto su autorska prava, od 1945. godine u posedu savezne pokrajine Bavarske, postala javno dobro 70 godina od Hitlerove smrti.

Kritičko izdanje “Majn Kampfa” ima oko 2.000 stranica, sa blizu 800 strana originala i oko 5.000 komentatorskih odrednica istoričara i drugih napomena.

Nova knjiga je naslovljena “Hitler, Majn Kampf, Kritičko izdanje”.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike