U trendu

Makron: Bilans uragana Irma biće težak i sa žrtvama

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je večeras da će bilans posle prolaska uragana Irma biti „težak i okrutan“ i dodao da će verovatno biti žrtava na francusko-holandskom ostrvu Sveti Martin i francuskom ostrvu Sveti Vartolomej na Karibima.

„Još je rano dati bilans u brojevima. Ali mogu da kažem da će bilans biti težak i okrutan i da će biti žrtava“, rekao je Makron veoma ozbiljnim tonom tokom posete kriznoj ćeliji u francuskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Makron je dodao da će materijalna šteta na oba ostrva biti „ogromna“.

Prema njegovim rečima, plan o obnovi biće brzo sprovoden dok će biti uspostavljen i fond za hitno upućivanje pomoći.

Holandsko Ministarstvo nutrašnjih poslova saopštilo je malo ranije da će šteta na Svetom Martinu biti ogromna i da je još rano pominjati neke procene.

Irma je danas najpre pogodila Sveti Vartolomej, potom Sveti Martin na Karibima i sada se kreće ka Devičanskim ostrvima i Portoriku.

Reporteti na licu mesta su preneli da ne mogu da izadju napolje zbog jakih padavina, grmljavina i iščupanog drveća. Veze su takodje otežane, dok je u pojedinim delovima pogodjenih ostrva nestala i struja. Na retkim video snimcima postavljenim na društvenim mrežama mogu se videti poplavljene ulice.

Irma važi za najsnažniji uragan koji je pogodio Atlantik. Označen je kao uragan pete, najjače kategorije vetrova prema Safir-Simpsonovoj skali odredjivanja jačine vetra.

Francuska meteoroločka služba navela je da je Irma već postao „istorijski uragan sa jačinom bez presedana na Atlantiku“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar