Makron danas na Korzici o budućnosti tog ostrva

Francuski predsednik Emanuel Makron danas će na severu Korzike održati govor o budućnosti tog ostrva, dan pošto je isključio mogućnost amnestije za zatvorenike koje nacionalisti na vlasti u tom delu Francuske smatraju političkim, javila je agencija Frans pres.

Makron je u najosetljivijoj poseti od početka svog mandata juče rekao da budućnost Korzike vidi u okviru republike, čime je isključio mogućnost dijaloga o autonomiji čemu su se nadali nacionalisti, preneli su francuski mediji.

Francuski predsednik je juče u Ajaču prisustvovao komemoraciji povodom 20 godina od ubistva prefekta Korzike Kloda Erinjaka, ubijenog 6. februara 1998. dok je sa suprugom išao u pozorište.

Lokalne vlasti, predsednik korzikanske vlade Žil Simeoni i predsednik korzikanskog parlamenta Žan-Gij Talamoni, nisu krili razočarenje posle sastanka s Makronom.

„Razočarani smo što je Makron zatvorio vrata za dijalog. Ubedjeni smo da je predsednik dovoljno inteligentan čovek koji može da shvati situaciju. Ono što mi želimo je u interesu i Korzike i Pariza“, rekao je Talamoni.

Makron je rekao da neće dozvoliti amnestiju za zatvorenike koje Korzika smatra političkim, medju kojima je ubica Erinjaka, Ivan Kolona, koji izdržava doživotnu kaznu.

Korzikanci ne traže nezavisnost, već priznavanje njihove specifičnosti koja, kako ocenjuju, treba da bude navedena i u francuskom Ustavu. Lokalne vlasti tog ostrva traže, kao i za prekomorske francuske teritorije Novu Kaledoniju i Martinik, poseban poreski i društveni status, kao i jednak status za francuski i korzikanski jezik.

Nacionalisti traže i amnestiju „političkih“ zatvorenika, čemu se vlada decenijama protivi, kao i nezavisnosti tog ostrva.

Separatisti predstavljaju manjinu na Korzici, ali je to ostrvo decenijama bilo poprište nasilja separatista, posebno radikalne organizacije Narodno-oslobodilački front Korzike, koji su na taj način želeli da dodju do nezavisnosti. Ta organizacija je predala oružje 2014. ali su tenzije i dalje prisutne.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike