Makron danas u prvoj poseti Nemačkoj

Novi francuski predsednik Emanuel Makron koji je u nedelju zvanično preuzeo dužnost, danas će boraviti u prvoj poseti Nemačkoj gde će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel.

Makron je tokom kampanje rekao da će njegova prva poseta inostranstvu, ukoliko pobedi, biti u Nemačkoj, koja je bila medju prvim zemljama koja je novom predsedniku čestitala pobedu u prvom i drugom krugu izbora.

I Makronov prethodnik, od nedelje bivši socijalistički predsednik Fransoa Oland takodje je 2012. godine prvo posetio Nemačku posle svoje inauguracije.

Makron je danas u znak privrženosti pokretanju francusko-nemačkih odnosa radi obnove Evrope,  imenovao za svog diplomatskog savetnika aktuelnog francuskog ambasadora u Berlinu Filipa Etjena.

Pre odlaska na radnu večeru u Berlinu, Makron bi tokom prepodneva trebalo da saopšti ime premijera, koji će voditi vladu do parlamentarnih izbora zakazanih 11. i 18. juna.

Makron do sada nije davao nikakve indicije koga bi mogao da predložio za premijera a u francuskim medijima se špekuliše raznim imenima kako sa levice, tako i sa desnice.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike