U trendu

Makron šokirao Evropu: EU da se reformiše ili sledi – Fregzit!

Centristički kandidat na predsedničkim izborima u Francuskoj Emanuel Makron, koji uoči drugog kruga narednog vikenda u anketama vodi ispred rivalke iz redova ultradesnice Marin le Pen, izjavio je da EU mora da se reformiše ili suoči mogućnošću „Fregzita“ (izlaska Francuske iz Unije).

On je to izjavio za BBC, koji podseća da je upravo Le Penova izvukla korist od anti-EU raspoloženja među biračima i obećala referendum o daljem članstvu Francuske u evropskom bloku.

Navodi se da je Le Penova obezbedila podršku glasača u ruralnim i nekadašnjim industrijskim oblastima zahvaljujući obećanju da će povratiti kontrolu na francuskim granicama i smanjiti imigraciju.

„Ja sam proevropski orijentisan, tokom ovih izbora konstantno sam branio evropsku ideju i evropsku politiku zato što verujem da je to izuzetno važno za francuski narod i za mesto naše zemlje u globalizaciji. Ali u isto vreme mi moramo da se suočimo sa situacijom, slušamo naše ljude i čujemo činjenicu da su oni danas izuzetno besni, nestrpljivi i da disfunkcionalnost EU više nije održiva“, rekao je Makron britanskom javnom servisu.

On je naveo da zbog toga smatra da će njegov mandat „dan posle“ (izbora za predsednika Francuske) biti istovremena duboka reforma Evropske unije i evropskog projekta. Makron je dodao da bi bila „izdaja“ dozvoliti da EU nastavi da funkcioniše na način kako to čini sada.

„I ja ne želim da to uradim. Zato što ćemo, dan posle, imati Fregzit ili ćemo opet imati Nacionalni front (Le Penove)“, zaključio je Makron.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar