U trendu

Makron i Tramp pomirljivi tonovi posle žaoki oko evropske vojske

Francuski predsednik Emanuel Makron primio je danas u Parizu svog američkog kolegu Donalda Trampa zauzimajući pomirljiv ton oko osetljivog pitanja evropske odbrane, dan pošto je američki predsednik uputio oštre kritike oko toga preko Tvitera.

Tramp je doputovao sinoć u Pariz da bi ovog vikenda učestvovao na komemoraciji stote godišnjice kraja Prvog svetskog rata, kojoj prisustvuju vodje iz celog sveta.

„Treba bolje da podelimo teret unutar NATO. Potrebno je više ulaganja „, rekao je Makron na početku razgovora u Jelisejskoj palati, što je sigurno prijalo Trampu da čuje pošto on stalno traži da evropske zemlje povećaju davanja za vojsku smatrajući da sada Amerika nepravedno izdvaja mnogo više.

Obojica vodja su se vidno trudili da smire polemiku naglašavajući svoje bliske veze.

„Postali smo vrlo dobri prijatelji tokom godina“, rekao je Tramp.

Američki predsednik je sinoć kada je sleteo u Pariz u Tviter poruci osudio Makronov predlog za formiranje evropske vojske.

„Predsednik Makron je upravo nagovestio da Evropa treba da formira sopstvenu vojsku da bi se zaštitila od SAD, Kine i Rusije“, napisao je on i dodao da je to „vrlo uvredljivo“ i da bi Evropa prvo trebalo da plati svoj udeo u NATO, koji Sjedinjene Države „uveliko subvencionišu“.

Makron je početkom nedelje rekao da bi želeo da se formira „prava evropska vojska“ da bi se bolje zaštitio Stari kontinent.

Jutros je Jelisejska palata navela da evropska vojska koju predlaže francuski predsednik ni u kom smislu nije uperena protiv SAD, i navela da su loše protumačene njegove reči.

Tramp je rekao da će SAD „pomoći“ s evropskom odbranom ali je ponovio da evropske zemlje treba da plate svoj fer udeo u odbrani.

Tramp je rekao da Makron „razume“ da ima granica u onome što SAD mogu da urade, ali je takodje jasno naglasio da se SAD ne povlače i izjavio „mi želimo da pomognemo“.

Makron se predstavlja u Evropi kao neko ko ima dobar odnos s američkim predsednikom medjutim današnji susret u kome su bile izjave prijateljstva nije imao prekomerne izlive topline karakteristične za njihove ranije susrete.

Makron je branio ideju evropske vojske navodeći da je „nefer da u današnje vreme evropsku bezbednost osiguravaju Sjedinjene Države“.

„Zato verujem da su nam potrebni veći evropski kapaciteti i više evropske odbrane da preuzmemo taj deo tereta“, rekao je Makron. On je rekao da države unutar SAD ne traže od Francuske i Nemačke ili drugih zemalja da finansiraju njihove vojske.

Posle razgovora, u Jelisejsku palatu doći će i prva dama SAD Melanija i dva predsednička para imaće zajednički ručak pre nego što se odvoje popodne.

Tramp i prva dama Melanija će posetiti američko groblje u Belou, da odaju počast američkim vojnicima koji su poginuli na francuskom tlu za vreme rata.

Makron će otići u Kompenj severno od Pariza gde će se sresti s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na simboličnoj ceremoniji na mestu gde je potpisano primirje u vagonu 11. novembra 1918. čime je završen Prvi svetski rat.

Uveče će Makron, Tramp, Merkel i još neki zvaničnici imati večeru u muzeju Orse u Parizu, pre velike ceremonije u nedelju pre podne ispod Trijumfalne kampije kada je glavni deo obeležavanja stote godišnjice kraja Prvog svetskog rata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar