U trendu

Makron: Jedinstvena podrška ukrajinskog suvereniteta

PRAG – Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je sinoć u Pragu da je prvi samit Evropske političke zajednice, kojem su prisustvovali lideri 44 zemlje, pokazao jedinstvo u osudi ruske agresije i podršci ukrajinskog suvereniteta.

Makron je na konferenciji za novinare najavio da će evropske zemlje poslati Ukrajini više vojne opreme za suprotstavljanje Rusiji, uključujući više francuskih haubica tipa Cezar.

Dodao je da su razmatrana mnoga žarište i krizna područja poput Jermenije i Azerbejdžana i Zapadnog Balkana kao i tenzije u istočnom Mediteranu između Turske, Grčke i Kipra.

Bilo je veoma korisno imati forum u okviru kojeg su se sastali i otvoreno razgovarali predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednici Jermenije i Azerbejdžana i nemački kancelar Olaf Šolc sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom privremenih insitucija u Prištini Vjosom Osmani, rekao je Makron.

To su bili veoma korisni razgovori, koji mogu da pokrenu stvari napred, istakao je on.

Prema rečima Makrona, cilj skupa je ispunjen s obzirom na to da je u Prag došlo 44 lidera suverenih država koji vide Evropu kao jedinstveni entitet.

Na skupu su, kazao je, razgovarali kao jednaki o problemima sa kojima se suočavamo.

„Želeo bih da istaknem koliko je ova ideja važna, to je stara ideja, koja je polako postala realnost“, kazao je Makron novinarima nakon prvog ovakvog skupa.

„Imamo EU koja je realnost i mnoge zemlje koje žele da se priključe EU, pojedine koje su napustile EU, dok druge ne žele da uđu u evropski blok“, naveo je Makron.

Domaćin skupa, premijer Češke Petr Fijala kazao je da je zajednički interes bio da se stvori zajednička platforma, mogućnost sradnje, deljenja ideja i razvijanja rešenja za mir i prosperitet Evrope.

„Mi ne želimo da zamenimo postojeće formate saradnje, nismo usvojili zvaničnu rezoluciju, samo osećamo potrebu da imamo prostor za razmenu mišljenja o događajima koji se dešavaju u Evropi i šire“, rekao je češki premijer.

Prema njegovim rečima, ovaj sastanak je održan u kritičnom trenutku za budućnost Evropskog kontinenta.

„Ruska agresija na Ukrajinu je izazov za našu bezbednost i stabilnost i utiče na sve nas na mnogo načina“, rekao je on.

On je istakao da činjenica da je 44 lidera, evropskih partnera došlo ovde da razgovara o budućoj saradnji jeste značajno ostvarenje.

Maja Sandu, predsednica Moladvije koja će biti domaćin narednog sastanka na proleće, kazala je da se vidi da Evropska politička zajednica pokazuje solidarnost tokom ovih trenutaka.

„Samo soldarnošću možemo da rešimo izazove“, istakla je ona.

Sandu je kazala da ćemo preživeti ovu zimu i izaći iz nje mnogo jači.

Na prvom samitu Evropske političke zajednice, skupu čiji je format ideja francuskog predsednika Emanuela Makrona, a okupio je 27 članica EU i 17 drugih zemalja, premijer Belgije Aleksander De Kro rekao je da ako se pogleda posećenost u Pragu, vidi se važnost ovog skupa.

„Ovde je ceo evropski kontinent, osim dve zemlje: Belorusije i Rusije. Dakle, to pokazuje koliko su te dve zemlje izolovane“, istakao je on, preneo je AP.

Letonski premijer Krisjanis Karins rekao je da su posledice rata nešto što je svima zajedničko.
„To utiče na sve nas u bezbednosnom smislu, a utiče na sve nas kroz naše ekonomije, kroz rastuće troškove energije. Dakle, jedini način na koji to možemo da rešimo je da radimo zajedno, a ne samo Evropska unija. Sve evropske zemlje moraju da rade zajedno“, nagalsio je on.

Na samitu u Pragu bio je prisutan i ukrajinski premijer Denis Šmihal, dok se predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio liderima putem video linka.

„Ovde nema predstavnika Rusije – države koja geografski izgleda da pripada Evropi, ali je sa stanovišta svojih vrednosti i ponašanja najantievropskija država na svetu“, kazao je Zelenski.

„Sada smo u jakoj poziciji da usmerimo sve moguće sile Evrope da okončaju rat i garantuju dugoročni mir“, poručio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar