U trendu

Makron: Konkurencija između Kine i EU ne sme voditi u izolaci

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da konkurencija između Evropske unije i Kine ne sme dovesti do sloma u sistemu svetske trgovine ili da dovede do političke izolacije, dok je njegov kineski kolega Si Đinping obećao da će raditi rame uz rame sa Evropom, a nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvali su na veći reciprocitet u trgovini.

Makron, koji je pozvao nemačku kancelarku Angelu Merkel i predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera na razgovare sa Si Đinpingom u Parizu, rekao je da želi da izgradi pravedniji, uravnoteženiji multilateralni trgovinski okvir sa Kinom.

„Moramo kroz akcije pokazati da saradnja donosi više od konfrontacije i da ćemo više dobiti kroz otvorenost nego kroz zatvaranje vrata“, rekao je Makron.

Francuski lider je nastojao da stvori ujedinjeni front Evrope koji bi se suočio se s kineskim napretkom u trgovini i tehnologiji i podstakne uravnoteženiji odnos sa Pekingom. On je danas pozvao na partnerstvo s Kinom na temelju poverenja, prenosi Rojters.

„Među nama postoje neslaganja, očigledno u istoriji čovečanstva moć ne ide bez rivalstva, niko od nas nije naivan“, rekao je Makron, dodajući da EU poštuje Kinu i odlučna je da vodi dijalog i ostvari saradnju.

Si je pokušao da uveri Makrona da je saradnja glavni tok u kinesko-evropskim odnosima, čak i ako su dve strane imale razlike i postojala je konkurencija između njih.

„Saradnja je veća od nadmetanja. Treba da povećamo pozitivnu energiju Radimo rame uz rame i pomažemo jedni drugima, i ne treba uvek da brinemo i osvrćemo se iza sebe sa sumnjom, već da se krećemo napred“, rekao je Si.

Angela Merkel je rekla da Evropa želi da igra aktivnu ulogu u kineskoj inicijativi „Jedan pojas, jedan put“, ali da ona mora voditi ka većem reciprocitetu u trgovini, sa čime se složio i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji je ponovio zahtev da evropske kompanije imaju veći pristup kineskom tržištu.

Junker je rekao da želi određeniji reciprocitet u odnosima Unije i Kine da bi „evropske kompanije mogle da imaju isti stepen pristupa kineskom tržištu, kao što kineske kompanije imajuu Evropi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.