U trendu

Makron: Napoleon je neizbrisivi deo francuske istorije

PARIZ – Predsednik Emanuel Makron položio je danas venac na grob Napoleona Bonaparte, povodom obeležavanja dvestote godišnjice smrti vladara koji je istovremeno obožavana i osporavana istorijska ličnost u Francuskoj.

Veliki broj ranijih predsednika Francuske izbegavalo je da oda počast slavnom vojskovođi i vladaru oko čijeg se nasleđa još vode rasprave, ali u govoru na „Institutu Francuske“, koji je baš uspostavio Napoleon, Makron je poručio da se istorijom treba suočiti, prenosi Rojters.

„Napoleon je za neke bio vojni genije, modernizator i nacionalni heroj. Za druge je on je imperijalista, ratni huškač i porobljivač. Ovu godišnjicu treba da razumemo pre kao komemoraciju prosvetljenja, nego kao proslavu“, rekao je Makron.

On je Napoleonovu odluku da poništi odluku o ukidanju ropstva uporedio sa izdajom demokratskih principa tadašnje Republike, ali je pohvalio vladara koji je pomogao da nastane moderna Francuska i poručio da je on svakako neizbrisivi deo francuske istorije.

Napoleon, koji je vlast preuzeo 1799. godine državnim udarom, bio je briljantni general koji se borio za oslobađanje Evrope od feudalnih okova monarhije, moderan vladar koji doneo čitav niz liberalnih reformi i građanskih sloboda, uključujući i veliki Građanski zakonik (Code civile).

On je, međutim, ukazom vratio ropstvo na francuskim Karibima 1802, nakon njegovog postrevolucionarnog ukidanja 1794.

Napoleon je umro u izgnanstvu na ostrvu Sveta Jelena u Atlantskom okeanu u svojoj 51. godini, a njegov grob se nalazi u Palati invalida, u blizini Ajfelove kule u Parizu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar