Makron: Neću dozvoliti nijednoj zemlji da nas hrani separatiz

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da će obuzdati praksu drugih zemalja da šalju imame i učitelje u Francusku, kako bi zaustavio ono što je nazvao „separatizmom“.

On je u trenutku kad do lokalnih izbora ima još manje od mesec dana rekao da će postepeno okončati sistem po kojem Alžir, Maroko i Turska šalju imame u Francusku da propovedaju u džamijama i dodao da je o tome postigao sporazum sa tim zemljama, osim Turske.

„Neću dozvoliti nijednoj zemlji da nas hrani separatizmom“, poručio je Makron na konferenciji za novinare u gradu Miluz na istoku zemlje.

On je rekao da je završetak islamskog konzularnog sistema izuzetno važan kako bi se zaustavio strani uticaj i kako bi se obezbedilo da svako poštuje zakone republike, prenosi Rojters.

Ukazao je na to da se u Francusku svake godine upućuje 300 imama i najavio da će oni koji stignu ove godine biti poslednji koji su došli u tolikom broju.
Rekao je da je njegova vlada zatražila od institucije koja predstavlja islam u Francuskoj da pronađe mogućnost da se imami obučavaju na francuskoj teritoriji, da obezbedi da oni govore francuski i da ne šire islamističke ideje.

Makoron, koji je stalno na udaru kritika lidera krajnje desnice Marin Le Pen po pitanju integracije francuskih muslimana, dodao je da će zaustaviti i praksu da francuskim učenicima predaju nastavnici koje plaćaju strane vlade.

Francuski predsednik se do sada nije bavio pitanjima u vezi sa muslimanskom zajednicom u Francuskoj, koja je najveća u Evropi, već se fokusirao na ekonomska pitanja.

Francuska je proteklih godina više puta bila na meti napada islamskih separatista.

U novembru 2015. godine u koordinisanom napadu u pozorištu Bataklan i drugim mestima u Parizu poginulo je 130 ljudi, što je bio najsmrtonosniji napad u Francuskoj od Drugog svetskog rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.