U trendu

Makron: Nema nepotizma, visoke pozicije zaslužnim ljudima

HELSINKI – Francuski predsednik Emanuel Makron odbacio je danas optužbe za nepotizam, s kojima se suočava pošto je njemu blizak pisac imenovan na diplomatsku funkciju u SAD, samo nekoliko nedelja nakon što su poželjne pozicije Ministarstva spoljnih poslova otvorene za nediplomatske kandidate.

Optužbe za nepotizam izazvalo je imenovanje pisca Filipa Besona za generalnog konzula u Los Anđelesu, s obzirom na to da je on napisao knjigu u kojoj hvali Makrona za vreme predizborne kampanje 2017. i nema posebnog diplomatskog iskustva.

„Nema nepotizma. Želim i nastaviću da otvaram sve odgovorne pozicije u okviru civilne službe, posebno visoke pozicije, za nadarene i zaslužne ljude koji dolaze iz drugih oblasti, čak i više nego što je to do sada bio slučaj“, rekao je Makron na konferenciji za medije u Finskoj, prenosi Rojters.

Beson (51) je napisao oko 20 romana, među kojima su i neki adaptirani za velike ekrane i pozorište.

On je bio među određenim brojem zvanicama i poznatih ličnosti koje je Makron pozvao na proslavu u klubu na levoj obali Sene u noći kada je pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora prošle godine, napominje britanska agencija.

Francuska ima diplomatske baze širom SAD, uključujući Čikago, Nju Orleans i Los Anđeles.

Na sajtu konzulata u Los Anđelesu stoji da je fokusiran na izgradnju veza sa filmskom i muzičkom industrijom i drugim kreativnim indistrijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.