U trendu

Makron od danas u trodnevnoj poseti Alžiru

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron boravi od danas u trodnevnoj zvaničnoj poseti Alžiru, prenosi AP.

Njegova poseta treba da doprinese rešavanju dva glavna izazova: jačanja budućih ekonomskih odnosa uz istovremeno traženje načina za zaceljenje rana nasleđenih iz kolonijalne ere u odnosima dve zemlje, ocenjuje američka agencija.

Planom posete predviđeno je da se Makron danas sastane sa predsednikom Alžira Abdelmadžidom Tebunom, a kako je ranije saopštila Jelisejska palata, putovanje će doprineti „produbljivanju bilateralnih odnosa okrenutih ka budućnosti za dobrobit stanovništva dve zemlje, jačanju francusko-alžirske saradnje u suočavanju sa regionalnim pitanjima i nastavku rada na lečenju uspomena“.

Poseta francuskog predsednika dolazi manje od godinu dana nakon višemesečne diplomatske krize između dve zemlje, koja je obnovila postkolonijalne tenzije i u trenutku kada rat u Ukrajini učvršćuje status Alžira kao ključnog partnera za snabdevanje gasom evropskom kontinentu, navodi AP.

Pored bilateralnih pitanja, Makron će sa alžirskim zvaničnicima razgovarati o situaciji u Maliju i rastućem ruskom uticaju u Africi.

Makronu će to biti druga poseta Alžiru. Prva poseta je bila u decembru 2017. godine na početku njegovog prvog predsedničkog mandata, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.