U trendu

Makron održao govor u Kongresu SAD

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u obraćanju Kongresu SAD da su nacionalizam i izolacionizam pretnja globalnom prosperitetu.

Makron je rekao da takva politika može biti privlačna kao privremeni lek za strahove, ali da zatvaranje vrata ka svetu neće zaustaviti razvoj sveta i da „neće ugasiti, nego će rasplamsati strahove gradjana“, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

„Nećemo dozvoliti da ekstremni nacionalizam potrese svet pun nade u veći prosperitet“, naveo je Makron.

Iako su mnogi to videli kao prikriveni napad na politiku „Prvo Amerika“ koju vodi predsednik SAD Donald Tramp, Makron je istakao „neraskidive veze“ SAD i Francuske, iskovane u „slobodi, toleranciji i jednakim pravima“.

Makron, prvi strani lider kog je Tramp ugostio u Beloj kući, takodje je govorio o razlikama po pitanju globalne trgovine, Irana i životne sredine.

Prema njegovim rečima, „trgovinski rat nije prikladan odgovor“ jer će on „uništiti poslove i podići cene“. Tramp je ranije govorio da su trgovinski ratovi dobri i da je u njima lako pobediti.

Na temu Irana, Makron je naveo da Francuska neće odustati od nuklearnog sporazuma s tom zemljom, za koji Tramp misli da je „užasan“.

„Taj sporazum se ne bavi svim zabrinutostima, i to nekim veoma važnim. To je tačno. Ali ne treba ga odbaciti dok ne budemo imali nešto sadržajnije“, rekao je francuski predsednik.

Zatim je dodao da „Iran nikada neće posedovati nuklearno oružje“.

Govoreći o životnoj sredini, Makron je rekao da zagadjenje, emisija ugljen-dioksida i uništavanje biodiverziteta „ubijaju planetu“.

„Budimo realni, ne postoji Planeta B“, rekao je on.

Tramp je prošle godine povukao SAD iz Pariskog sporazuma o klimi, uz obrazloženje da se radi o „veoma lošem sporazumu za SAD“.

Makron je u Kongresu dočekan ovacijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar