U trendu

Makron osudio nacionalizam, nazvao ga leprom

 Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je danas „lepru koja se širi“ Evropom: „preporodjeni nacionalizam, zatvorene granice koje neki predlažu“ i one koji „izdaju čak i azil“, ali istovremeno navodeći da nije moguće „primiti sve“.

Makron je u govoru nekoliko dana pred samit EU, ključan za pitanje migranata, odusio i „delioce lekcija“ koji mu „objašnjavaju da treba da primi sve koji žele“, a da pritom ne vide „frakture u francuskom društvu“.

On je branio svoju migratornu politiku zbog koje Francuska „ne mora da crveni“ kao „put koji je uvek teži jer niko nije zadovoljan ali i odgovorniji od onih koji se igraju strahovima“.

„Tražim od vas da, u ovim teškim vremenima u kojima živimo, nimalo ne odustajete od ljubavi prema Evropi. I pričam vam veoma ozbiljno. Mnogi je mrze (Evropu), ali oni je mrze odavno i vi vidite kako se šire, kao lepra, širom Evrope, u zemljama za koje smo mislili da je nemoguće da se ponovo pojave. I prijatelji i susedi govore loše stvari i mis mo se navikli“, rekao je Makron tokom posete Bretanji.

Francuski lider je rekao da želi da zemlja „očuva nacionalnu koheziju“, ali istovremeno i održi svoju tradiciju primanja imigranata i davanja azila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.