Makron postavio nove ministre, ostaje odluka o poreskoj reformi

Francuski predsednik Emanuel Makron danas je postavio dva ministra ali mu još ostaje odluka o važnoj poreskoj reformi u pokušaju da stiša političke turbulencije nastale početkom leta, prenela je agencija Frans pres.

Makron, uzdrman neposredno pre godišnjeg odmora sa skandalom njegovog bivšeg telohranitelja Aleksandra Benale i još neodlučan o poreskoj reformi, danas je postavio nove ministre ekologije i sporta posle ostavke Nikole Iloa i Lore Flesel.

Francuski mediji ocenjuju da je Makron izgubio ostavkom dva popularna ministra koja potiču iz civilnog društva. Iloa, nekada novinara i poznate javne ličnosti, zamenio je iskusni političar Fransoa de Riži, do sada predsednik parlamenta i blizak Makronu. Umesto Lore Flesel, bivše sportistkinje, imenovana je druga sportistkinja, plivačica Roksana Marasineni.

De Riži, nekada član ekološke stranke, ima odredjeno iskustvo po pitanju ekologije, ali se sumnja da će to u vladi moći da pokaže, ocenio je direktor Grinpisa u Francuskoj, Žan-Fransoa Žilijar.

Prema njegovim rečima, Ilo je napustio vladu „razočaran“ i sa osećanjem „usamljenosti“ u borbi za očuvanje životne sredine.

Katolički list Kroa (La Croix) ocenjuje da je Makron dolaskom na vlast želeo „novi elan u oblasti ekologije, ali dela nisu bila na visini tih ambicija“. Medjutim još nije kasno da se to ispravi, naveo je list.

Ostavke dva minnistra dolaze u trenutku turbulencija za Makrona čija je popularnost na najnižem nivou od njegovog dolaska na vlast u maju 2017. godine. Samo 31 odsto Francuza ima pozitivno mišljenje o njemu.

Analitičari smatraju da je došlo do „stagnacije dinamike makronizma“ dodajući da je vlada od početka leta u defanzivi.

List Liberasion navodi da je Jupiter kako mnogi zovu Makrona, aludirajući na gospodara svih bogova u klasičnoj rimskoj mitologiji, možda postao „Jupiter koji se ljulja“.

Pored rekonstrukcije vlade predsednika Francuske očekuje odluka o poreskoj reformi koja se odnosi na uvodjenje novog poreza na dohodak, odnosno na neto zaradu.

Francuze od 1. januara 2019. godine očekuje taj porez ali su se pojavile kontradiktorne informacije o pojedinostima tog poreza. Prema toj reformi, mnogi poreski obveznici će na taj način imati znatno manju neto zaradu.

Makron je zatražio dodatna objašnjenja od premijera Eduara Filipa i ministra finansija Žeralda Darmanena. Odluka francuskog predsednika o toj reformi očekuje se uskoro, a neki mediji navode da će to možda biti i danas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.