U trendu

Makron: Postignut je istorijski sporazum

EU je uspela da postigne istorijski sporazum o zajedničkim finansijskim sredstvima neophodnim da se prevaziđu izazovi pandemije kovida-19, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron, prenosi Rojters.

Prema rečima francuskog predsednika, sporazumu su prethodili „dugački i teški“ pregovori tokom kojih je bilo neophodno praviti ustupke kako bi se prevazišle razlike koje su ometale postizanje jedinstva.

„Ustupci su bili proporcionalni i neophodni da se dođe do upotrebljivog, velikog plana ekonomskog oporavka EU“, ocenio je Makron na konferenciji za novinare.

„Ne postoji savršen svet, ali mi smo postigli napredak“, zaključio je predsednik Francuske.

Lideri EU 27 postigli su rano jutros dogovor o planu za oporavak i višegodišnjem zajedničkom budžetu od 1.824 milijarde evra, za period od 2021. do 2027. godine.

I predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je postignutim dogovorom o budžetskom paketu EU načinjen veliki korak ka oporavku.

„Evropa ima sada veliku šansu da izađe jača iz krize. Danas smo učinili istorijski korak na koji svi možemo biti ponosni” poručila je fon der Lajen.

Ursula fon dr Lajen naglašava da su EU lideri proveli „četiri dana i četiri noći“ u pregovorima o višegodišnjem paketu za oporavak.

„Razgovarali smo više od devedeset sati, ali vredelo je. Ovaj dogovor je signal da je Evropa spremna da deluje. Ljudi često optužuju Evropu da uradi premalo i prekasno, ali mi smo pokazali da je zapravo potpuno drugačije“, kaže Lajen.

„Trenutno smo u najtežoj ekonomskoj i zdravstvenoj krizi, ali bez obzira na to Evropa uspeva da rešava krizu na efikasan način i povezuje solidarnost sa odgovornošću. Ovo je ne samo put iz krize već osnova za modernu i državu Evropu“, poručila je fon der Lajen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.