U trendu

Makron: Rad na britanskom dugu EU ni do pola gotov

Rad na izmirivanju finansijskih obaveza Britanije prema Evropskoj unije nije ni do pola gotov, rekao je danas na samitu EU predsednik Francuske Emanuel Makron.

Prema njegovim rečima, više od polovine posla ostalo je nedovršeno u ključnom problemu finansijskih obaveza Britanije prema EU.

Makron naglašava da se ne može pristupiti sledećoj fazi pregovora o budućem odnosu između Britanije i EU dok se ne reše problemi prava građana, irske granice i finansijske nagodbe.

„Dosta toga je u rukama Tereze Mej“, rekao je Makron na konferenciji za štampu u Briselu, prenosi Rojters.

Nemačka kancelarka Angela Merkel dovela je u pitanje dogovor koji su lideri EU prethodno postigli u Briselu o pokretanju druge faze pregovora o Bregzitu u decembru.

„Evropska unija će jedino pristati na narednu fazu pregovora o Bregzitu u decembru, ako Britanija napravi pomak po pitanju finansijskih obaveza prema bloku“, istakla je Merkel, a prenosi agencija Rojters.

Ona je izrazila nadu da će do decembra biti ostvaren dovoljan pomak „kako bismo ušli u drugu fazu pregovora koja će zavisiti od napretka Velike Britanije“.

„Na tom planu, finansijska nagodba je najvažnija tema“, dodala je Merkel.

Lideri Evropske unije su se nešto ranije dogovorili da otpočnu pripreme za trgovinske pregovore sa Britanijom, iako je konstatovano da nije ostvaren dovoljan napredak po pitanju uslova „razlaza“.

„Zaključci o Bregzitu su usvojeni. Lideri su odborili interne pripreme 27 članica EU za drugu fazu pregovora“, napisao je Tusk na Tviteru.

Tusk je izjavio i da su „preuveličane“ medijske spekulacije o zastoju u pregovorima o Bregzitu.

Premijerka Britanije Tereza Mej je izjavila da je „ambiciozna i optimista“ povodom pregovora, ali da će detaljna finansijska nagodba u procesu Bregzita, odnosno troškovi „razvoda“, morati da pričeka konačan dogovor sa EU.

„Potpuna i konačna nagodba će doći u okviru finalnog dogovora vezanog za buduće partnerstvo“, rekla je Mej.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.