U trendu

Makron: Rusija i Turska treba da povuku svoje plaćenike iz Libije

Turska i Rusija moraju „bez odlaganja“ da povuku iz Libije svoje plaćenike čije prisustvo „ugrožava stabilnost i bezbednost zemlje i čitavog regiona“, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) posle medjunarodne konferencije o Libiji održane u Parizu.

„Prvi korak je zaista napravljen jučerašnjom najavom povlačenja 300 plaćenika“ u službi komandanta Kalife Haftara, koji vlada istočnim delom Libije, izjavio je Makron novinarima.

Francuski predsednik je ocenio da je to samo početak i da „Turska i Rusija moraju bez odlaganja da povuku svoje plaćenike i vojne snage, čije prisustvo ugrožava stabilnost i bezbednost Libije i celog regiona“.

Prema navodima Jelisejske palate, u Libiji ima nekoliko hiljada ruskih plaćenika privatne grupe Vagner, kao i proturskih plaćenika iz Sirije, Sudana i Čada.

Čini se da Turska za sada ne pokazuje nameru o povlačenju svojih snaga, dok je Kremlj demantovao da je slao vojnike i plaćenike u Libiju i dodao da nema nikakve veze sa grupom Vagner.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.