U trendu

Makron traži produženje vanrednog stanja u Francuskoj

Francuski predsednik Emanuel Makron traži produženje vanrednog stanja u zemlji do 1. novembra i želi da ojača ovlašćenja bezbednosnih snaga novim zakonom, saopštilo je danas francusko predsedništvo, javljaju agencije.

Odluka o produženju vanrednih mera u Francuskoj saopštena je nakon što je u ponedeljak uveče na koncertu u Mančesteru izveden samoubilački bombaški napad u kojem su ubijene 22 osobe.

Uoči izborne pobede 7. maja, 39-godišnji Makron je najavio da će zatražiti od parlamenta da produži vanredno stanje, koje je u Francuskoj uvedeno posle niza napada u Parizu novembra 2015, podseća AFP.

Inače, vanrednim merama su francuskoj policiji data šira ovlašćenja kad je reč o potragama i hapšenjima, a prema prvobitnom planu trebalo je da prestanu da važe polovinom jula, navodi Rojters.

Novo produženje vanrednog stanja biće šesto po redu, primećuje AP.

Makron je odluku o produženju doneo nakon jutrošnjeg bezbednosnog sastanka na kojem su visoki zvaničnici „razmotrili posledice novog terorističkog napada na mere zaštite kako bi osigurali bezbednost svojih sunarodnika“, navodi se u saopštenju predsedništva.

Novi francuski predsednik je, takođe, zatražio od vlade da pripremi nacrt zakona o trajnom jačanju bezbednosnih mera, nevezano za vanredno stanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.