Makron u Parlamentu obećao duboke promene

Predsednik Francuske Emanuel Makron izneo je danas u govoru u Parlamentu prioritete svog petogodišnjeg mandata i obećao „duboke promene“, „akcije“ i „efikasnost“.

U dugom govoru poslanicima oba doma, i to u kraljevskoj palati u Versaju, Makron je rekao da želi da „oživi želju za Evropom“ koja je „izgubila svoje usmerenje i oslabljena je širenjem birokratije“.

„Duboko verujem da je svojim nedavnim izborom naš narod pokazao da od nas traži da krenemo radikalno novim putem“, rekao je Makron.

Rekao je da planira da za trećinu smanji broj poslanika i da izmeni izborni sistem uvodjenjem proporcionalnijeg predstavljanja.

Predloženo je smanjenje broja poslanika u donjem domu sa 577 na 385, a u Senatu sa 348 na 232.

Rekao je da želi da završi reformu institucija za godinu dana i, ako treba, da te predloge stavi na referendum.  

„Želim da se čuvamo od polumera i kozmetičkih promena“, rekao je 39-godišnji Makron u govoru od 90 minuta i obećao da će vratiti „kolektivno dostojanstvo“ Francuskoj.

Rekao je da je Evropska unija „izgubila svoj put“ u poslednjih deset godina uz rastuću birokratiju, te „nova generacija lidera“ treba da ponovo razvije evropsku ideju u čemu će Francuska biti na čelu.

„Evropska konstrukcija je oslabljena množenjem birokratije i rastućim skepticizmom koji iz toga proizilazi. Čvrsto verujem u Evropu, ali ne nalazim da je taj skepticizam neopravdan“, rekao je Makron.

Makron je najavio da će najesen ukinuti vanredno stanje koje je u Francuskoj na snazi od napada u novembru 2015. i najavio pojačane mere za borbu protiv terorizma.

„Svake godine vratiću se pred vas da vam položim račune“, rekao je Makron.

Neka od 577 mesta poslanika i 348 mesta senatora ostala su danas prazna, pošto su tri partije bojkotovale skup. Medju njima i partija krajnje levice „Nepokorena Francuska“ Žan-Lik Melanšona i komunistička partija. Melanšon je optužio Makrona da je „faraonskim aspektom svoje predsedničke monarhije“ prešao liniju, a isto su rekli i poslanici Komunističke partije koji su se okupili ispred gradske kuće u Versaju.

Makronova odluka da sazove sednicu oba doma Parlamenta u Versaju je naišla na kritike, i dala dodatni materijal onima koji ga optužuju da je postao nedostupan. 

Makron je treći francuski predsednik koji se poslanicima obraća u Versaju. To je uradio Fransoa Oland tri dana posle napada od 13. novembra 2015. i Nikola Sarkozi u junu 2009. Novi šef dražave namerava da to postane godišnji ritual, odustajući od tradicionalnog televizijskog intervjua 14. jula na državni praznik, Dan pada Bastilje 1789. godine, kada je počelo uvodjenje republikanskog uredjenja.

Makronov premijer Eduar Filip sutra će izložiti program vlade pred donjim domom parlamenta.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike