U trendu

Makron: Učiniću FRA prvom nacijom bez gasa, nafte i uglja

MARSEJ – Predsednik Francuske Emanuel Makron obećao je danas da će Francusku učiniti prvom velikom nacijom koja će prestati da koristi naftu, ugalj i gas kao izvore energije.

Na skupu u Marseju, čiji su stanovnici u prvom krugu izbora 10. aprila masovno glasali za kandidata radikalne levice Žan-Lika Melanšona, Makron je pokušao da poveća malu prednost koju, kako pokazuju istraživanja javnog mnjenja, ima u odnosu na svoju suparnicu, kandidatkinju krajne desnice Marin Le Pen, preneo je Rojters.

Britanska agencija ocenjuje da je Makron u nastojanju da se približi mladim i „zelenim“ glasačima iz bojazni da bi upravo oni u drugom krugu izbora sledeće sedmice mogli da budu uzdržani.

Uoči drugog kruga izbora 24. aprila, predsednička trka se vodi na levici jer oba kandidata nastoje da privuku glasače koji su u prvom krugu prošle nedelje izabrali Melanšona.

Makron je rekao da će njegov idući premijer biti direktno angažovan na, kako je kazao, „zelenom planiranju“.

„Čini mi se da naši mladi ljudi veoma strepe“, rekao je Makron okupljenima u parku koji gleda na Staru luku u Marseju.

„Misija novog premijera će biti da učini Francusku prvom velikom nacijom koja će postupno prestati da koristi gas, naftu i ugalj. To je moguće i mi ćemo to i realizovati. Između uglja i gasa s jedne strane i nuklearne energije s druge, biram nuklearnu energiju“, kazao je Makron svojim pristalicama.

On je najavio da želi da izgradi šest novih nuklearnih reaktora i pokrene studije za izgradnju još osam, poveća kapacitete za korišćenje solarne energije za 10 puta i izgradi 50 vetroelektrana u priobalnom području.

Makron je kazao i da godišnje želi da omogući postavljanje solarnih panela na 700.000 domova, što će omogućiti uštedu energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.