U trendu

Makron uputio saučešće povodom smrti francuskog novinara

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio je danas da je u Ukrajini poginuo novinar francuske televizije BFM Frederik Lekler Imof i uputio saučešće njegovoj porodici.

„Novinar Frederik Lekler Imof bio je u Ukrajini kako bi pokazao kakva je realnost rata. U jednom humanitarnom autobusu, gde se nalazio sa civilima primoranim da beže od ruskih bombi, smrtno je ranjen“, objavio je francuski predsednik na Tviteru.

„Delim tugu njegove porodice, bliskih i njegovih saradnika, kojima upućujem izraze saučešća. Onima koji na pozornici operacija izvršavaju tešku misiju da informišu, hoću da još jednom uputim bezuslovnu podršku Francuske“, dodao je Makron.

Napori da se evakuišu civili iz Luganska u istočnoj Ukrajini obustavljeni su danas nakon što je ubijen francuski novinar koji se nalazio u oklopnom vozilu pogođenom gelerima iz ruske granate, izjavio je ranije regionalni guverner Sergej Gajdaj.

Gajdaj je na Telegramu objavio da je geler probio oklop vozila i usmrtio francuskog novinara koji je bio u njemu, preneo je Rojters.

On je u objavi priložio fotografiju sa novinarskom akreditacijom Lekler Imofa.

Francuska ministarka spoljnih Katrin Kolona zatražila je nešto ranije danas istragu o smrti Lekler Imofa.

„Francuska zahteva da se istraga sprovede što je pre moguće i da se transparentno saopšte okolnosti ove drame“, navela je Kolona, preneo je Rojters.

Lekler Imof je imao 32 godine, preneli su francuski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.