U trendu

Makron: Vratiću Francuzima samouverenost, bićemo primer drugima (video)

Emanuel Makron inaugurisan je danas u Jelisejskoj palati za predsednika Francuske, a tom prilikom je poručio da će Francuzima vratiti snagu i samouverenost, a Francusku učiniti „primerom za Evropu i svet“.

On je, u prvom govoru koji je održao u novoj ulozi pred zvanicama u zlatnoj dvorani Jelisejske palate, istakao da će EU za vreme njegovog mandata biti „reformisana i obnovljena“, ali i da će raditi na prevazilaženju podela u francuskom društvu, prenose agencije.

„Odgovornost koja mi je poverena za mene je velika čast. Svetu i Evropi Francuska je potrebnija nego ikada. Potrebna im je Francuska koja ume da osmisli budućnost“, poručio je Makron.

On je rekao da će se njegov mandat rukovoditi prema dva zahteva – prvi je da se Francuzima vrati poverenje u sebe same što će, kako je napomenuo, biti spor i zahtevan, ali neophodan zadatak.

„Ubediću ih da moć Francuske ne slabi. Neću ni u čemu ustuknuti u ispunjenju obećanja datim Francuzima. Rad će biti oslobođen, preduzeća podržana, građani bolje zaštićeni“, naglasio je novi predsednik.

Prema njegovim rečima, „ceo svet će slušati reč Francuske, koja će pružiti primer naroda koji ume da afirmiše svoje principe demokratije i republike“.

„Sve što čini Francusku sigurnom zemljom u kojoj se može živeti bez straha biće učvršćeno. Evropa koja nam je potrebna biće reformisana i obnovljena“, obećao je Makron.

On je istakao da je došao trenutak da Francuska ponovo bude „na visini zadatka“ jer „svet od nje očekuje da bude jaka i čvrsta“.

„Preuzećemo svu svoju odgovornost kako bismo odgovorili na velike savremene krize. Svi smo mi međuzavisni. Francuska će uvek voditi računa da bude na strani slobode i ljudskih prava. Imamo ogromnu ulogu i potrebna nam je efikasnija i demokratskija Evropa“, istakao je.

On je među svojim budućim izazovima, pored borbe protiv terorizma i autoritarnosti i rešavanja svetske migrantske krize, naveo „ekscese kapitalizma“ i klimatske promene, prenosi AP. Naglasio je, istovremeno, da ni zbog čega neće odustati od odbrane interesa Francuske i da će imati za cilj da pomiri Francuze.

„Ponovo možemo ispisati jednu od najlepših stranica naše istorije. Već večeras krećem na posao“, zaključio je Makron.

Ovaj 39-godišnji centrista je u drugom krugu predsedničkih izbora, 7. maja, odneo ubedljivu pobedu nad liderkom krajnje desnice Marin Le Pen.

Ceremonija njegove inauguracije održana je u zlatnom okruženju svečane sale, u prisustvu predsednika Nacionalne skupštine i Senata, kao i premijera, a predsednik Ustavnog saveta Loran Fabijus je proglasio zvanične rezultate predsedničkih izbora i Makron je time zvanično stupio na funkciju predsednika.

Novom predsedniku Francuske su potom ukazane vojne počasti na terasi Jelisejskog parka, uz zvuke Marseljeze, a potom je topovska paljba ođeknula 21 put, nakon čega bi trebalo da poseti Spomenik Neznanom junaku i parisku skupštinu.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Blajbi

    I on sam zna da je to nemoguce, ali laze kao svaki politicar….

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike