U trendu

Makron zatražio od UN kontakt grupu za Siriju

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je danas stvaranje kontakt grupe za Siriju da bi se ubrzalo političko rešenje tamošnjeg rata.

U svom prvom govoru u Generalnoj skupštini UN, Makron, izabran u maju, rekao je da pregovori u Astani pod pokroviteljstvom Rusije, Irana i Turske „nisu dovoljni“.

Kontakt grupa koju Francuska želi bi uključivala pet stalnih članica Saveta bezbednosti i „zainteresovane strane“ u sukobu, precizirao je Makron.

Francuski predsednik je izjavio da je osporavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom, što čine SAD, „velika greška“.

„Naša aktivnost u neširenju nuklearnog oružja nam je donela čvrst sporazum, snažan, koji nam omogućava da proveravamo da Iran ne radi na nuklearnom oružju. Danas osudjivati sporazum bez drugog predloga je velika greška, ne poštovati ga bi bilo neodgovorno jer je u pitanju veoma koristan sporazum“, rekao je Makron.

On je osudio i „etničko čišćenje“ muslimanske manjinje Rohindža u Mjanmaru, odakle je 400.000 ljudi pobeglo u susedni Bangladeš.

„Vojne operacije moraju da prestanu, mora se osigurati humanitarni pristup kao i uspostaviti pravo u situaciji, kao što znamo, etničkog čišćenja“, rekao je Makron.

U vezi Pariskog sporazuma o klimi, francuski lider je rekao da se o njemu „neće ponovo pregovarati“ ali i naveo da „vrata ostaju otvorena“ ukoliko SAD odluče da se vrate.

„O tom sporazumu se neće ponovo pregovarati, on nas obavezuje (…) nećemo se povlačiti“, rekao je Makron i dodao da „duboko poštuje odluku SAD“ i da „vrata uvek ostaju otvorena“ ali da će ostale potpisnice nastaviti da implementiraju sporazum.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar