U trendu

Makron želi izaslanika UN za zaštitu novinara

Predsednik Francuske Emanuel Makron je danas pozvao Ujedinjene nacije da postave svog specijalnog izaslanika za zaštitu novinara u svetu.

„Pozivam na postavljanje Specijalnog izaslanika UN za zaštitu novinara u svetu jer ništa, pa ni sve opasniji svet, ne može opravdati ograničavanje te slobode“, izjavio je Makron u svom govoru pred Generalnom skupštinom UN.

Makron je nedavno intervenisao kod Vlade Turske da bi izdejstvovao oslobadjanje francuskog novinara Lupa Biroa, koji je prošle nedelje pušten posle više od 50 dana u pritvoru.

U svom aprilskom izveštaju, navodi agencija AFP, organizacija Reporteri bez granica je ocenila da „sloboda medija nikada nije bila ugrožena kao danas“.

Prema toj organizaciji, sloboda medija je u „teškoj“ ili „veoma ozbiljnoj“ situaciji u 72 od 180 ocenjenih zemalja, a tu spadaju Kina, Rusija, Indija, skoro sve zemlje Bliskog istoka, centralne Azije i Centralne Amerike kao i dve trećine afričkih država.

Takodje, Reporteri bez granica navode da postoji rizik i u važnim demokratskim zemljama, imajući u vidu napade predsednika SAD Donalda Trampa na medije i širenje lažnih vesti.

Egipat, Bahrein, Turkmenistan i Sirija su izdvojeni kao zemlje gde novinari najviše stradaju, a da su posebno ugroženi u Uzbekistanu, Azerbejdžanu, Vijetnamu, Laosu, Kubi, Sudanu i Ekvatorijalnoj Gvineji.

Srbija se na listi Reportera bez granica nalazi na 66. mestu, što je pad od sedam mesta u odnosu na prethodni izveštaj.

Prema Reporterima bez granica, medijske slobode u Srbiji su u opadanju od 2014, mediji rade pod finansijskim i uredničkim pritiskom, a opozicioni mediji su pod javnim napadom. U delu tog izveštaja o Srbiji piše i da su doneta tri zakona o slobodi medija u skladu sa evropskim standardima, ali da se ne primenjuju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar