U trendu

Makronov bivši pomoćnik uslikan s konobaricom i pištoljem

PARIZ – Francuski istraživački sajt „Mediapart“ objavio je fotografiju Aleksandra Benale, bivšeg pomoćnika za bezbednost francuskog predsednika, na kojoj Benala pozira sa pištoljem i konobaricom tokom predsedničke kampanje 2017. godine, a da pri tome nema dozvolu za nošenje oružja.

Ovi navodi pokreću nova pitanja o Benali (27) i njegovoj ulozi u Makronovoj kampanji i samom predsedništvu, prenosi AP uz napomenu da Francuska ima stroge zakone o kontroli oružja, te da fotografija sa konobaricom i pištoljem, po svoj prilici, protivreči Benalinim tvrdnjama.

Benala je, naime, u julu listu „Mond“ rekao da nije bio naoružan tokom predsedničke kampanje 2017.

Na pitanje novinara pariskog lista da li je nosio pištolj pre nego što je Makron postao predsednik, odgovorio je negativno jer, kako je naveo, nije imao dozvolu za to.

Policija mu je, napomenuo je, izdala dozvolu, ali „samo u sedištu preizbornog tima“, a upitan da li je ikada nosio pištolj izvan sedišta, odgovorio je da nikada to nije činio, objasnivši da bi to predstavljalo opasnost po Makronovu reputaciju.

Sajt „Mediapart“ navodi da je Benala negirao verodostojnost objavljene fotografije kao „još jednu lažnu vest“ i, u tekstualnoj poruci, naveo da nije nosio oružje van sedišta predizbornog tima i da se nikada nije fotografisao ni sa kakvim oružjem tokom predizborne kampanje.

Isti Makronov bivši saradnik je u julu identifikovan na video-snimku objavljenom na internetu na kojem se vidi kako tuče jednog demonstranta tokom prvomajskih protesta u Parizu, zbog čega je pod istragom.

Prošle nedelje je istražnom komitetu Senata rekao da nikada nije bio Makronov telohranitelj, čak ni tokom predsedničke kampanje, već samo osoba koja je organizovala njegove izlaske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.