Makronu u julu porasla popularnost, naročito među mladima

PARIZ – Francuskom predsedniku Emanuelu Makronu popularnost je blago porasla u julu, naročito među mlađima od 35 godina, uprkos političkoj aferi zbog njegovog bivšeg šefa obezbeđenja koji je snimljen dok je tukao demonstrante, pokazuju rezultati najnovije ankete.

Posle pada naklonosti među građanima u junu, nešto više od godinu dana nakon što je došao na vlast, Makron (40) je sada za dva odsto popularniji među sunarodnicima nego što je bio – sada ga podržava 42 odsto ispitanika, pokazuje istraživanje agencije „Haris interaktiv“, prenosi Rojters.

Anketa je sprovedena od 24. do 26. jula, u periodu u kojem je Makron izneo prve komentare o aferi u koju je umešan Aleksandar Benala, koji je tokom prvomajski protesta snimljen kako, van dužnosti, sa policijskim šlemom na glavi, tuče jednog demonstranta i vuče jednu ženu.

Makron je poslanicima s tim u vezi rekao da isključivo on snosi odgovornost za taj incident.

Predstavnik agencije „Haris interaktiv“ Žan-Danijel Levi zaključuje da se slika o Makronu očito poboljšala u očima građana, naročito među Francuzima mlađim od 35 godina.

Makronova popularnost, koja je bila na vrhuncu – sa 59 odsto građana koji su mu izrazili naklonost – u junu 2017, ubrzo nakon što je preuzeo dužnost, a u maju ove godine je opala na 50 odsto, da bi u junu zabeležila još veći pad – na 40 odsto, pokazuju podaci agencije „Haris interaktiv“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike