U trendu

Malezijske vlasti zaplenile 159 kilograma slonovače

Malezijski carinici zaplenili su na medjunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru ruksake sa 159 kilograma slonovače namenjene za prodaju, saopštile su danas vlasti te azijske zemlje.

Vrednost slonovskih kljova zaplenjenih prošle nedelje procenjena je na 352.000 evra, kazao je jedan carinik na ulazu u aerodrom.

Dvojica Vijetnamaca uhapšena su na aerodromu u subotu pošto je u njihovim prtljazima otkriven 101 kilogram slonovače.

Kasnije istog dana, na aerodromu je pronadjen još jedan ruksak sa 58 kilograma slonovače.

Kako vlasti pretpostavljaju, on pripada trećem osumnjičenom Vijetnamcu koji bi iz Etiopije trebalo da se vrati u Hanoj, a za njim policija traga.

Ova racija dokaz je da krijumčari pronalaze nove metode, navela je nevladina organizacija Trafik, koja se bavi istraživanjem trgovine zaštićenim vrstama.

„Velike količine obično se prevoze brodom. Ovo je jasan pokazatelj da trgovci razvijaju svoje metode“, izjavila je direktorka predstavništva ove organizacije za jugoistočnu Aziju Kanita Krišnasami.

Medjunarodna trgovina slonovačom je zabranjena, uz manje izuzetke, od 1989. godine, usled opadanja broja slonova, ali kriminalne bande i dalje krše ovu zabranu, prvenstveno u Aziji.

Kljove i ostali delovi tela slonova veoma su traženi kao ukrasni predmeti i koriste se u tradicionalnoj medicini u Aziji, posebno u Kini, koja je važno tržište.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.