U trendu

Mali procenat sirijskih izbeglica u bogatim zemljama

Preraspodela pet miliona sirijskih izbeglica veoma je mala u bogatim zemljama i iznosi svega 1,39 odsto od pet miliona izbeglica, ocenila je danas britanska humanitarna organizacija Oksfam.

Ta nevladina organizacija je navela da su bogate zemlje do sada relocirale 67.100 osoba, što je 1,39 odsto od ukupno 4,8 miliona sirijskih izbeglica.

Prema navodima te organizacije, jedino su tri bogate zemlje Kanada, Nemačka i Norveška, učinile više u odnosu na svoju ekonomsku situaciju u okviru prijema izbeglica.

Australija, Finska, Island, Švedska i Novi Zeland su se obavezale da urade 50 odsto više od očekivanog dok je 20 država ponudilo manje od onog što mogu da pruže.

Francuska se za sada obavezala da primi 1.000 izbeglica, odnosno četiri odsto od 26.000 koliko bi mogla da primi.

SAD, koje su do sada prihvatile 1.810 izbeglica, navele su da će ih primiti 10.000, što je sedam odsto od 171.000 izbeglica koje bi ta zemlja mogla da primi prema procenama Oksfama.

Holandija je prihvatila sedam odsto, Danska 15 odsto i Velika Britanija 22 odsto u odnosu na svoje potencijale.

Oksfam u izveštaju zaključuje da bi ekonomsko razvijene zemlje s dobrom infrastrukturom mogle odmah da prime 500.000 izbeglice, ukoliko bi za to pokazale interesovanje.

Dodaje se da je svaki peti stanovnik u Libanu izbeglica, a u Jordanu svaki deseti.

Oksfam je objavio izveštaj uoči sutrašnje medjunarodne konferencije posvećene sirijskim izbeglicama u evropskom sedištu UN u Ženevi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.